Så räddar du dina vhs

Från vhs till dvd. Vhs-videon är död, men många av oss har gamla videofilmer som vi skulle vilja spara på dvd. Med datorns hjälp är det här fullt möjligt, men det är tyvärr lite krångligt.

Övriga2007-04-30 00:00
Ibland går teknikutvecklingen så snabbt att det är svårt att hänga med. Det var exempelvis inte länge sedan en traditionell vhs-videospelare var en självklarhet under varje tv. I dag är den utrotningshotad. Det går inte att få tag i nya filmer på vhs, och många butiker har helt slutat sälja vanliga videobandspelare.

Nu är det i stället dvd som har tagit över. Med tanke på att en enkel dvd-spelare bara kostar några hundralappar är det inte något stort problem att byta ut sin gamla slitna vhs-spelare. Frågan är förstås vad man gör med alla sina gamla filmer? Framför allt alla privata filmer från semestern, släktfester och liknande tillfällen går ju inte att köpa nytt.

Det finns förstås fortfarande kombinerade dvd- och vhs-spelare att köpa, men det finns en annan lösning, nämligen att föra över filmerna från vhs till dvd via datorn.

Kräver kort eller box

Att föra över en vhs-film till datorn är tyvärr lite krångligare än att exempelvis kopiera musik från en cd-skiva. Eftersom vhs är en analog teknik måste den först göras om till digital form. Har du en så kallad hårddiskvideo kan du i vissa fall koppla ihop den med din vhs, men annars är det enklaste att gå via datorn.

Vissa datorer är redan från början utrustade med ett grafikkort som har en videoingång. I så fall är det enda som behövs en sladd (se nedan). Det här gäller framför allt så kallade mediedatorer. Om det står "tv in" eller "video in" på någon av kontakterna på datorns baksida är datorn förberedd att kopplas ihop med en video.

De flesta datorer saknar dock en sådan ingång, och då får du ta fram plånboken. Antingen köper man ett grafikkort eller tv-kort som har en videoingång. Det här är en liten pryl som måste skruvas fast inuti datorn. Den som vill undvika det kan i stället köpa en extern dosa som kopplas mellan videon och datorns så kallade usb-kontakt. Den här dosan brukar kallas "capture box". Både tv-kortet och boxen går att köpa i de flesta datorbutiker och hos många elektronikvaruhus. Priset ligger runt 500-lappen, även om det förstås finns många produkter som är ännu dyrare.

Datorbutiken kan också hjälpa dig med den sladd du behöver. Som regel handlar det om en sladd som har en scart-kontakt i den ände som kopplas in i videon. I den andra änden sitter något som kallas för en s-video-kontakt (eller en kompositkontakt) för att föra över bilden och en 3,5 millimeters ljudkontakt för att föra över ljudet. Båda dessa kontakter kopplas till datorn eller till tv-boxen. Räkna med att en sladd kostar runt 70 kronor.

Testa programmet gratis

Förutom utrustning för att koppla ihop videon och datorn måste du ha ett speciellt program i datorn. Ibland ingår ett sådant när du köper en tv-box. I annat fall finns det lite olika alternativ.

För dig som har Macintosh innehåller programpaketet Ilife (www.apple.com/se/ilife) det du behöver. Har du Windows XP ingår videoprogrammet Windows Movie Maker. Problemet med det är att du inte kan bränna dvd-skivor. Vill du göra det får du i stället skaffa ett separat program. Ett av de enklaste heter Nero 7, och innehåller både verktyg för att spela in video och för att bränna dvd-skivor.

Redigera filmen

När du väl har fört över filmen till datorn kan du göra många olika saker med den. Du kan förstås bränna den till en dvd, men det går också att spara den på hårddisken för att kolla på skärmen. Du kan också skicka den per e-post till dina vänner eller lägga ut den på din hemsida. För att göra detta måste du dock komprimera filmen, alltså trycka ihop den så att den inte tar lika mycket plats.

Du kan även redigera filmen på din dator. På så sätt kan du exempelvis byta plats på olika delar eller radera sådant som är dåligt. Har du spelat in filmer från reklamkanalerna går det med andra ord att klippa bort reklamen.

Tänk på att videoredigering kräver ganska mycket datorkraft. Din dator bör med andra ord inte vara mer än några år gammal för att det ska fungera bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!