Så lyckas du med woken

Strunta helst i affärernas rader av djupfrysta wokgrönsaker och strimla dina egna. Det är bästa knepet för att få en krispig, god wok. Att du sparar åtskilliga kronor på det egna arbetet gör inte saken sämre.

Övriga2006-11-16 00:00
En wok ska vara krispig och kryddig. Det är två egenskaper som är svåra att förena med djupfrysning. Frysta grönsaker blir lätt mjuka och sladdriga hur duktig man än är på att svinga wokpannan. Av den anledningen brukar alla tillverkare kasta i bambuskott och vattenkastanjer i sina djupfrysta grönsaksblandningar eftersom just dessa grönsaker inte tappar sin spänst lika lätt. Om man ändå känner att tiden talar för färdigstrimlat från frysen kan man klara krispigheten genom att spola grönsakerna i hett vatten innan de läggs i pannan.

Tippa upp grönsakerna i ett durkslag, spola i hett vatten, ruska av och tippa upp allt på ren kökshandduk. Torkprocessen är viktigt för att undvika alltför mycket stänk när grönsakerna möter den heta oljan i wokpannan.

Wokad biff med gurka

4 personer

400 g lövbiff

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk strösocker

1/2 tsk finhackad chili

2 msk rapsolja

4 msk japansk soja (eller 3 msk vanlig soja och 1 msk vatten)

1 gurka

200 g broccoli

1 kruka koriander

1. Strimla köttet och lägg i skål. Skala och skiva den gula löken. Blanda kött och lök samt pressa över ett par vitlöksklyftor. Strö över socker och finhackad chili. Slå på olja samt tunn japansk soja alternativt vanlig soja tunnad med lite vatten. Låt blandningen stå och dra minst 10 minuter.

2. Klyv och skiva gurkan. Dela broccolin i buketter som ges ett uppkok i vatten. Torka broccolin på ren handduk.

3. Hetta upp wokpannan. Ta upp köttet med hålslev (spara marinaden) och woka det hastigt. Tillsätt gurka och broccoli och woka ytterligare någon minut. Slå på marinaden och vänd runt. Lägg upp i portionsskålar och garnera rikligt med färsk koriander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!