(TT Spektra)
De råa rotsakerna ska rivas med fina skivan i matberedaren. Kokt potatis måste däremot ha en grövre skiva för att inte mosas helt. Rör ihop de rivna rotsakerna, forma och stek biffar. Ett bra knep är att göra ganska små biffar. Då håller de ihop bättre och man slipper trasiga biffar på tallriken.
Vegetariska biffar med
basilikakryddad tomatsås
4 personer
2 palsternackor
1 bit rotselleri
2 morötter
1 gul lök
6-8 kokta potatisar
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad gräslök
salt och vitpeppar
2 dl ströbröd
olivolja till stekning
Till såsen:
1 dl tomatpure
3 dl vatten
1 msk koncentrerad grönsaks-
fond
10 färska basilikablad
salt och vitpeppar
maizena till redning
1. Koka potatis och låt den svalna. Skala och riv gul lök, palsternacka, rotselleri och morötter på fina skivan. Riv kokt potatis på grov skiva. Blanda och smaka av med pressad vitlök, hackad gräslök, salt och vitpeppar.
2. Häll ut hälften av ströbrödet på arbetsbänken. Forma tunna biffar och lägg dem i ströbrödet. Strö över resterande ströbröd när alla biffar är färdiga.
3. Hetta upp en stekpanna och slå i olivolja. Stek de vegetariska biffarna ett par minuter på vardera sidan så de får fin färg.
4. Koka upp vatten och klicka i tomatpure. Rör om och red av med maizena löst i vatten. Såsen får sjuda sakta i fem minuter innan den smakas av med grovt hackad basilika och koncentrerad grönsaksfond. Salta och peppra lätt.