Därför är priserna också föredömligt låga. Man behöver inte gräva djupt i plånboken för att köpa en god rose. De senaste åren har försäljningen också ökat, både i Europa och här i Sverige. De förr så förtalade roseerna har till och med blivit lite trendiga. Utbudet har heller aldrig varit så stort som nu.
Ska man generalisera så rör det sig om två typer. En stram, torr och rödbärigt frisk stil som är mer lämpad för mat än prat, och drinkroseer med lite avrundande sötma och generösare bärfrukt. Båda har sina förtjänster.
Solmoget röda bär
Riktigt gott är Jacob’s Creek Shiraz Rose från Australien som bjuder på en fräsch hallon- och körsbärslik frukt med frisk syra. Testa till den grillade laxen eller ta med på picknicken.Fylligare, med toner av vitala svarta vinbär och en liten spritsighet, är den utmärkta spanjoren Inurrieta Mediod’a. Ett av de allra bästa köpen. Även Rioja-rosen Marques de Caceres i beställningssortimentet är ett mycket bra val i den lite smakrikare skolan med solmoget röda bär på smakpaletten.
Spanjorerna håller sig över huvud taget väl framme. Såväl Peñascal Rosado Tempranillo Shiraz som Gran Feudo Rosado är trevliga bekantskaper. Det förra har en liten avrundande mogen jordgubbssötma i en angenäm mer prat- än matvänlig stil. Det senare är mer tyglat och matinriktat.
En klart rekommendabel, torr och strikt matrose för liten slant är lätt lingontonade och kryddiga sydfransosen Puycheric Syrah. Välgjort och skrattretande billigt är även portugisen Fiuza Oceanus Rose.
Generositet och smakrikedom utmärker chilenska Errazuriz Cabernet Sauvignon Rose med tydliga toner av svartvinbärsgodis i smakbilden. (Alla som tidigare år uppskattat chilenska Torres Santa Digna Rose som utgått i år har här ett liknande alternativ). Samma Bordeauxdruva är även råvaran i det bulgariska jordgubbs- och vinbärsmakande, lättgillat publika, Tida Rose Cabernet Sauvignon.
Varning för Åkessons
Av de tre trelitersboxarna är sällskapsrosen Tandarra Cabernet Sauvignon Rose, från Australien det bästa köpet. Här är det solmogna smultron som på ett förförande inställsamt sätt uppvaktar smaklökarna.Årets uslaste rose svarar definitivt Castillo de Gredos Rose för. Jordbittert, flackt och ofräscht. I samma skräckkabinett huserar även Åkesson Terra dell’Oro Rosato. Varningsflagg utfärdas också för det sötfadda, kemiskt konstlade, Rose d’Anjour Les Roitelles och den osannolika överlevaren Perlerose. Rene Barbier Rosade är snäppet bättre men med ytterst diskret, aromfattig frukt i en charmlös, likgiltig stil.
Slutligen, glöm inte att servera rosevinet kylskåpskallt. En ljummen rose gör ingen glad. Trevlig rosesommar!