Nästan helt borta är de trötta oxiderade exemplar som tidigare skämde ut rosevinerna.
Ökad försäljning
Försäljningen under de senaste åren har också ökat. Inte bara i Sverige, utan även på många andra håll i världen. Det har blivit lite trend med den rosa drycken - vars färgnyanser kan variera från grisskärt till laxrosa, orange och rubinrött.Många platser
Provence i södra Frankrike har varit rosevinets huvudområde, men vintypen tillverkas i dag på många andra platser. Många olika sorters druvor används, beroende av varifrån vinet kommer. Druvorna är dock alltid blå eller röda. Men skalen, i vilka färgämnena sitter, får bara vara med ett kort tag under jäsningen för att ge lite färg och ibland ett uns strävhet. Rosevinet vinifieras därefter som ett vitt vin och ska hellre, trots färgen, jämföras med ett sådant än med ett lätt rött.Det är under den ljusa årstiden som rosevinet har sin säsong. Då kan vi tycka att röda viner är lite för tunga och sträva. Och det är viner att njuta under otvungna former, utan seriösare smakanalyser, under varma dagar. För det handlar mestadels om enkla, men charmiga och välgjorda, viner.
Sallader
Rosevinet passar till de flesta sallader - inte minst till en salade nicoise med vitlök, tonfisk och sardeller. Många roseviner går också utmärkt ihop med kyckling, grillade fiskar och skaldjur. Finns det en liten sötma, som i till exempel många chilenska och spanska roseer, går de ofta bra ihop med, i vinsammanhang, annars lite svår asiatisk, kryddstark, mat. Rosevinet har även sin självklara plats vid lättare sommarbuffeer med charkuterier och allehanda kalla tilltugg.Rosevin är också klassiskt till fisksoppor med smaksättning av tomat, saffran och vitlök. Passar även till milda, feta dessertostar och inte minst som aperitif innan den egentliga måltiden.
Mycket viktigt i alla rosesammanhang är att det serveras väl kylt, kring tio grader. En ljummen rose gör nämligen ingen glad.