Alltid salt
Även om rökningen innebar att gamla tiders hårdsaltning gick in i historien innehåller rökt kött fortfarande påfallande mycket salt. Allt kött som ska rökas genomgår en ordentlig saltning innan det är dags för röken. Saltsmaken gömmer sig lätt när man äter rökt kött kallt, men så fort det värms upp utvecklas saltsmaken och är man inte medveten om det kan varma rätter innehållande rökt kött bli kraftigt översaltade. I klartext - salta aldrig en rätt med rökt kött förrän den är klar och du med säkerhet kan avgöra om den verkligen behöver saltas mer.Rökt kött och ädelost
Om risken för saltgenomslag är stor vid användandet av rökt kött i varm form blir den inte mindre av att blanda rökt kött med ädelost. Här har vi plötsligt två salta ingredienser i samma kastrull. Kombinationen kanske låter märklig men smaken är desto bättre, i synnerhet om den blandas med pasta. Smält ner en liten bit ädelost i grädde och vatten. Smaka av med koncentrerad kycklingfond och blanda ner tunna skivor rökt strimlat hamburgerkött. Att något så enkelt kan bli så gott är just sådana upplevelser som får oss matgalna att experimentera vidare vid spisen.Rådjur eller ren
Rökt rådjur eller ren kan serveras i tunna skivor med en spännande sås gjord på lingon och japansk soja. Skiva och värm köttet varsamt i mikro eller ovanpå potatiskastrullen. Överdriv inte värmningen för då förlorar köttet sin saftighet. Lägg upp olika salladsblad på tallrikar, forma köttskivorna till en pyramid och ringla såsen runt om. Garnera gärna med färska lingon eller andra skogsbär alternativt brynta svampar i mån av tillgång.Grillad kassler och falsk tournedos
Grillad kassler tillhör de enklare rätterna med rökt kött. Skiva köttet något tjockare än normalt och ge det någon minut över glödande kol eller i grillpanna. Servera det sedan med lök- och grönsaksröra samt vass ingefärsgräddsås i måttlig mängd.Baconlindad köttfärsbiff är något av en lågpristournedos som får smak av bacon som lindats runt livet. Blanda färsen enbart med grädde och kryddor innan den arbetas ihop. Forma en rulle med 6-7 centimeters diameter. Skär tjocka skivor som lindas med bacon. Stek någon minut på vardera sidan och efterstek i 225 graders ugn cirka 10 minuter.