Rester med guldkant
Köttgrytor som varit på bordet en gång hamnar ofta i frysen. Och vad värre är, där kan de bli liggande till den dag man storstädar och allt åker i soporna.
Hachis var populär lunchmat när det begav sig. I dag är det antagligen bara gamla kockar som kommer ihåg rätten. Synd, för den håller än.
Hachis
4 personer
600 g rester av grytor, stekt eller kokt kött alternativt korvar
2 dl mörk sås (behövs inte om man utgår från grytrester)
1 kg potatis
2 äggulor
1/2 msk rapsolja
salt och vitpeppar
1. Skala och dela potatisen i bitar. Koka bitarna i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och mosa potatisen. Blanda ner äggulor och matolja så moset blir smidigt. Salta och peppra.
2. Strimla kött och korvrester. Värm allt i sås eller grytrester. Smaka eventuellt av med starkvin eller färska örtkryddor.
3. Spritsa moset längs kanten på ugnsfast form. Slå köttstuvningen i mitten. Strö eventuellt riven ost över köttet. Gratinera i 225 graders ugn till dess moset fått fin färg. Det brukar ungefär ta 7-10 minuter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!