Rester med guldkant

Köttgrytor som varit på bordet en gång hamnar ofta i frysen. Och vad värre är, där kan de bli liggande till den dag man storstädar och allt åker i soporna.

Övriga2007-02-01 00:00
Förr var det vanligt med så kallade hachis på krogen. Nej, nej, det är ingen drog utan en urgammal rätt som bygger på tillvaratagna rester. Stekt eller kokt kött strimlades ned, blandades med mörk sås och allt kokades upp. Var köksmästaren på humör kunde han slå en skvätt sherry eller madeira i stuvningen för att ge den en uppfräschning. Potatis mosades och blandades med äggulor och lite olja, det vill säga samma potatismos som används till fiskgratäng eller plankstek. Moset spritsades längs kanten på ugnsfast fat och köttstuvningen hamnade i mitten. Allt gratinerades med eller utan ost. På krogen gjordes rätten ofta i så kallade portionsstora ägglådor, vilket är tallriksstora porslinsformar som tål ugnsvärme.

Hachis var populär lunchmat när det begav sig. I dag är det antagligen bara gamla kockar som kommer ihåg rätten. Synd, för den håller än.

Hachis

4 personer

600 g rester av grytor, stekt eller kokt kött alternativt korvar

2 dl mörk sås (behövs inte om man utgår från grytrester)

1 kg potatis

2 äggulor

1/2 msk rapsolja

salt och vitpeppar

1. Skala och dela potatisen i bitar. Koka bitarna i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och mosa potatisen. Blanda ner äggulor och matolja så moset blir smidigt. Salta och peppra.



2. Strimla kött och korvrester. Värm allt i sås eller grytrester. Smaka eventuellt av med starkvin eller färska örtkryddor.



3. Spritsa moset längs kanten på ugnsfast form. Slå köttstuvningen i mitten. Strö eventuellt riven ost över köttet. Gratinera i 225 graders ugn till dess moset fått fin färg. Det brukar ungefär ta 7-10 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!