Råttorna erövrar hinderbanan

HINDERBANA. Agility är sporten som tagit hundvärlden med storm. Men hundar är inte de enda sällskapsdjuren som kan lära sig gå slalom, hoppa över hinder och krypa genom tunnlar. Råttor kan också.

Övriga2008-02-09 00:00
Stockholm (TT Spektra)Kaninhoppning, marsvinsutställningar och lydnadskurser för papegojor. Våra sällskapsdjur sysselsätter oss alltmer. Råttagility är en av de senaste given. Kan hundar så kan väl råttor?

Och i mångt och mycket är råttagility samma sport som för hundar. Fast hindren är naturligtvis mindre och tiderna anpassade för en något långsammare råtta.

- Domaren bedömer främst samarbetet mellan föraren och råttan, säger Mia Florentin, som själv äger flera råttor och tävlar i råttagility med flera av dem.

När vi träffar henne på en husdjursmässa har hon råttan Abbe med sig för att visa upp sporten. Abbe är en riktig linslus, som gärna ställer sig på bakbenen och dansar lite för kameran.

Kryper under

Men att visa hur man gör när man tar hindren i rätt ordning är en annan femma. Abbe kryper lika gärna under nätet som egentligen ska klättras över. Om han ska bli en framgångsrik agilityråtta har han en del kvar att lära.

- Abbe är ju bara en bebis än så länge. Han är bara fyra månader, ursäktar Mia Florentin.

Tycker du att han har talang för agility?

- Ja, jag tror faktiskt det. För han kommer väldigt snabbt på inkallning. Alla råttor är ju olika, precis som vi människor. En del tycker att det är roligt med agility och andra inte.

Inkallning är när råttan ska komma till sin förare när denne kallar. Det är det andra momentet i en råttagilitytävling, som man tävlar i efter att råttan gått felfritt genom hinderbanan.

Samarbete bedöms

Precis som när hundar tävlar gäller det att ta alla hindren i rätt ordning och från rätt håll. Man måste också klara banan på en utsatt tid, och man blir diskvalificerad om man lyfter upp råttan.

Domaren bedömer också samarbetet mellan råttan och dess förare, det viktigaste är att man har ett bra samarbete.

- Vi ordnar en stor tävling varje år. Sist tävlade 40 ekipage i båda klasserna, så det är ganska många som håller på, berättar Mia Florentin.

Huruvida Abbe kan ställa upp redan senare i år återstår väl att se. Lite mer hinderkänsla måste han nog öva upp först.









Så tävlar man i råttagility:

+ Man kan tävla i två olika klasser, nybörjare tävlar i klass A, medan mer vana ekipage tävlar i klass B

+ I klass A får man fem minuter på sig att ta sig runt banan, medan klass B bara har tre minuter på sig.

+ Det är tillåtet att klappa eller till och med putta på råttan, men inte lyfta upp den eller ta hjälp av en annan råtta eller annan förare.

+ Alla hinder måste tas i rätt ordning och på rätt sätt. På trappa eller stege måste råttan ha minst en tass på varje steg. Rör ska krypas igenom åt rätt håll.

+ Klass A utgörs av hinderhoppning som första moment och inkallning, där råttan ska komma när föraren ropar, som ett andra moment. I klass B är det andra momentet trick, där råttan ska utföra någon typ av konst som föraren först beskrivit för domaren. Tricket får ta max fyra minuter.

Bild 1: Att krypa genom hål är en talang råttor brukar ha, men på banan måste det göras i rätt ordning.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Bild 2: Våra husdjur sysselsätter oss allt mer och råttor är läraktiga på hinderbanan.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Bild 3: Föraren Mia Florentin tycker att Abbe visar talang, fast han ännu bara är en bebis.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Bild 4-5: Råttan måste kunna samarbeta med sin förare för att lyckas i agility.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

//bilder: 5
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om