Rätta träningen för trilskande tonåringar

MOTION. Det går att få fart på tonåringen som inte vill ut och röra på sig.

Övriga2007-11-06 00:00
- Men visa respekt och möt ungdomarna på deras villkor, säger idrottsforskaren Suzanne Lundvall.

Hjärta och muskler stärks, stressnivån sänks och det blir lättare att hålla en lagom vikt. Att vi mår bra av att röra på oss vet alla. Ändå utkämpar många föräldrar en tuff strid med sina tonåringar. De vill mycket hellre sitta inne, framför datorn eller tv:n, än att cykla, promenera, sparka boll eller kanske simma.

Jämfört med för tjugo år sedan har 15-åriga flickor blivit svagare både i armar och bukmuskler, visar forskningen. Vikten har också ökat för både pojkar och flickor men däremot har konditionen inte påverkats.

Suzanne Lundvall, idrottslärare som forskar i hur barn och ungdomar ser på idrott och hälsa, förklarar att ungdomarna visserligen vill må bra, känna sig starka och tycka om sin kropp men därifrån till att ge sig ut och motionera är steget ibland långt. Det är också skillnad på hur flickor och pojkar agerar.

- Det är livsfarligt att generalisera men vi ser ändå ett mönster där flickor tidigare än pojkar slutar vara med i idrottsföreningar och på skolans idrottsundervisning. Det är inte bara här i Sverige utan det märks i studier i hela Europa, säger Suzanne Lundvall.

Tvingas tävla

En förklaring är att flickorna kommer in i puberteten tidigare än pojkarna. Många flickor börjar hoppa över skolidrotten redan i 12-13-årsåldern. De pojkar som avstår från idrotten är lite äldre och har ofta börjat på gymnasiet. Pojkarna är också färre till antalet än flickorna.

I båda fallen handlar det om att identifiera sig. Flickorna vill kanske inte vara den sportiga typen. För dem spelar det också roll vilka kläder de måste ha på sig på gympan och de vill inte bli svettiga. Att tvingas tävla mot pojkarna som är starkare, lyckas bättre och tar mer plats, är heller inte populärt.

För pojkarna kan det också vara svårt att identifiera sig med det tuffa sättet att tävla som killar anammar. Men det är ändå i linje med vad som förväntas av dem. Att träna och vara stark är manligt.

- Alla älskar inte idrott, så är det bara. Så om du vill att din tonåring ska röra på sig mer så sätt dig ner och prata igenom vad hon eller han vill göra på ett respektfullt sätt. Prata om hur det ska gå till, och är det en tjej också om vilka kläder hon behöver och med vilka hon kan göra aktiviteten.

Ideer föder ideer. Simning, promenader, fitness eller dans kanske kan vara något, föreslår Suzanne Lundvall.

- Ni kan göra saker tillsammans också, som en "pappa-dotter" eller "mamma-son"-promenad på helgen eller gå och bowla tillsammans. Lågintensiv träning är också bra för hälsan.

Ensidig träning

Hon tycker det är synd att samhället byggt bort många av möjligheterna till vardagsmotion. Det är svårare rent praktiskt att cykla till skolan eller kompisarna än det var förr i tiden. Men med lite fantasi brukar det ändå gå att få in mer vardagsrörelse. Kanske går det att gå till skolbussen några hållplatser längre bort eller ta en promenad till mataffären.

Att skolans idrottsundervisning fortfarande är relativt ensidig och inriktad på bollsporter är också synd, tycker Suzanne Lundvall. Med en bredare skolidrott får barnen möjligheter att lära in en bredare rörelserepertoar, med bättre motorik och koordinationsförmåga som följd. Den gyllene åldern för detta är 9 till 12 år. Med ökad känsla av att ha förmåga blir gymnastik, idrott och motion också roligare. Det ena föder det andra.

Monica Sandler är idrottslärare på gymnasiet i Stockholm och hon säger att det viktigaste är att aktiviteten är lustfylld. Den ska kännas kul, då vill man träna igen. Men också hon menar att vardagsaktiviteterna är viktiga. Det som inte uppfattas som träning men ändå är det, som att ta skateboard eller cykel till plugget.

- Ta med barnen och åk långfärdsskridsko på helgen. Eller börja spela golf. Den bästa motionen är den som blir av, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om