"Vi har gått från samsyn till slakt"

Nästan fyrtio procent av ledamöterna i landstingsfullmäktige funderar på att lämna sitt uppdrag. Många av dem för att de tycker att det är svårt att påverka besluten och att uppdraget känns meningslöst.

Övriga2006-06-16 00:00
Tonen i landstingsfullmäktige är då och då ganska rå, och debatten står och stampar när ledamöter besöker talarstolen om och om igen för att replikera på den senaste talarens påståenden. Ofta fastnar diskussionen i detaljer och inte sällan fälls hårda omdömen om meningsmotståndarna. Så var fallet, särskilt under den andra fullmäktigedagen, i Jokkmokk.

- Vi har gått från samsyn till slakt, sa centerpartiets Stefan Thornberg i en av pauserna.

- Om någon säger något som är fel måste man gå upp och markera, säger Kent Ögren, s.

Allas ansvar

- Det ligger på allas ansvar att hålla debatten på en lämplig nivå, säger landstingsrådet Britt Westerlund, s, som också är ordförande i landstingets demokratiutskott.

Utskottet har gjort en enkät bland ledamöterna för att se hur de uppfattar sitt uppdrag. Den visade att 85 procent tycker att det är meningsfullt och intressant, men att många också funderar på att lämna fullmäktige. En fjärdedel av ledamöterna tycker att det är svårt att kombinera politiken med privatlivet. Närmare hälften anser att jobbet blir lidande.

Dessutom tycker en tredjedel att beslutsunderlagen är svåra att förstå. Disciplinen vid mötena är inte heller alltid som den ska. Fjorton procent anser att många alltid ägnar sig åt annat än att lyssna.

- En del, särskilt kvinnor, upplever det jobbigt att folk går ut när de talar, säger Britt Westerlund.

Problemen är inte specifika för landstingsfullmäktige i Norrbotten, men Westerlund tänker inte lämna dem orörda.

- Många tycker att vi måste få ett bättre debattklimat. Gruppledarna måste ta tag i frågan. Även presidiet kan styra genom att avbryta och att prata med gruppledarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om