- Vi har alltid varit intresserade av matlagning men ingen av oss har haft det som yrke, berättar Anne via telefon från Perpignan. Det är förmiddag och restaurangen på Rue des Trois Journees har ännu inte öppnat för dagen.
Det var när maken Ove, som arbetade som apotekare på Pfizer i Helsingborg, blev en av dem som fick gå när företaget omorganiserades, som paret plötsligt stod inför ett vägval.
- Skulle han börja söka ett nytt jobb eller skulle vi satsa på att förverkliga vår dröm?
De bestämde sig för att våga satsa. I dag, två år senare, driver de restaurangen "Le Petit Piteå" och har en liten lägenhet tre minuter därifrån.
Inte självklart
Att det skulle bli just Frankrike och Perpignan var ingen självklarhet. Från början var iden att öppna något i Italien där familjen rest mycket och också hunnit lära sig mycket av språket. Men efter att ha letat länge och tittat på flera tänkbara ställen runt Medelhavet hamnade de närmast av en slump i franska Perpignan, tre mil från gränsen till Spanien.- Restaurangen hade varit till salu i tre dagar när vi hittade den och vi kände direkt att det var rätt.
Språkprogram
Någon franska talade de inte så när de väl bestämt sig för Frankrike började de plugga franska, bland annat genom ett interaktivt språkprogram på www.academica.se.- Nu när vi öppnat har vi också god hjälp av vår medarbetare Luke, han är engelsman men talar mycket bra franska. Han har hjälpt oss att kontakta myndigheter, översätta brev, svara i telefon och en massa annat, utan honom hade vi nog inte klarat oss så bra som vi gjort.
Perpignan ligger 10 kilometer från havet och 90 kilometer från härlig skidåkning i Pyreneerna. Staden har cirka 100 000 invånare och ligger i den franska provinsen Roussillon som också är en del av Katalonien.
Mycket folk
Den 29 augusti öppnade dörrarna till "Le Petit Piteå". Här finns 24 sittplatser på den charmiga övervåningen och på uteplatsen vid ett litet mysigt torg finns 14 platser på dagtid och ännu fler kvällstid. På nedervåningen finns också möjlighet att köpa mat för avhämtning. "Le Petit Piteå" har specialiserat sig på en blandning av svensk mat och medelhavsmat. De små smörgåsarna "Gourmetas" (en ide de fått tillstånd att kopiera och modifiera av krögaren Torbjörn Lagmark i Helsingborg) fylls med gubbröra, inlagd sill, köttbullar, renstek, löjrom och lax. På menyn finns givetvis också köttbullar med brunsås och lingon, pyttipanna och hembakta kanelbullar som efterrätt!- Fransmännen är också tokiga i våra våfflor med blåbärssylt och det slår slint i huvudet på dem när vi serverar hjortronsylt med camembert som är friterad, det har de aldrig hört talas om, skrattar Anne.
Dags för jultallrik
Att få tag i norrbottniska råvaror såsom renkött, löjrom, lingon och hjortron har varit ett problem.- Barnen har fått ta med sig en del när de kommit och hälsat på, senast hade de med sig två kilo löjrom, men vi hoppas kunna hitta kanaler för samarbete med leverantörer så att vi kan få direktleveranser.
Till julen ska "Le Petit Piteå" servera jultallrikar och både Anne och Ove ser med tillförsikt på framtiden.
- Det enda negativa är att man saknar barnen fruktansvärt mycket men de kommer och hälsar på så fort de har möjlighet, yngsta dottern är hos oss just nu och vi har sonen i Paris, vår andra dotter pluggar i Hultsfred och man vet ju inte riktigt var barnen kommer att hamna till slut. Men det är kanske inte så vanligt att föräldrarna flyttar före barnen, skrattar Anne.
Vårt samtal går mot sitt slut, en hel del förberedelser återstår innan dörrarna öppnas för ännu en arbetsdag på "Lilla Piteå" - mitt i franska Perpignan.