"Inför statlig medling i renbetestvister"

Ett statligt medlings- och utredningsinstitut bör gripa in när det uppstår tvister mellan markägare och samebyar om ren-betet.Det föreslår Gränsdragningskommissionen.

Övriga2006-02-16 00:00
Utredningens uppdrag var att med stöd av historiska dokument ta fram marker där samerna har sedvanerätt till vinterbete.

- Vi har kommit fram till att renskötselområdet omfattar större delen av Norrbottens län, hela Västerbottens län och större delen av Jämtlands län med undantag av Härjedalens kommun, säger utredaren Jan Alvå.

Såväl representanter från renskötseln och markägarna har varit med i utredningen. Det har resulterat i att det finns områden där renskötseln vill ha renbete men där man inte fått gehör hos utredaren och områden där utredaren vill ha renskötsel men där markägarna motsätter sig detta.

- Jag visste att det skulle bli omöjligt att nå en samsyn, säger Jan Alvå.

Undantag

De marker som är indragna i domstolsprocesser omfattas inte heller av kommissionens förslag.

- Vi kan inte sätta oss över de beslut som fattats i domstolarna. Det finns exempelvis en dom som vunnit laga kraft som säger att det inte finns någon sedvanerätt för renbete på de privata markerna i Härjedalens kommun, säger Jan Alvå.

Alvå befarar att motsättningarna mellan markägare och rennäringen kommer att fortsätta.

- Det vore blåögt att tro att alla tvister skulle upphöra bara för att vi presenterar ett klarläggande om var det finns rätt att utöva renskötsel under vinterperioden 1 oktober till 30 april. Risken är stor för att det ständigt uppstår nya tvister som är tidsödande och dyra att lösa i domstolarna, säger Alvå.

Luddig lagstiftning

Därför vill Alvå att ett medlings- och utredningsinstitut inrättas där staten tar på sig alla kostnader.

- Det är ju en mer än hundra år gammal lagstiftning som ger samerna rätt till vinterbete i de områden där det finns sedvanerätt. Som det hittills har varit har parterna inte kunnat hävda sin rätt i domstol eftersom man inte haft råd att driva processen, därför bör staten ta kostnadsansvaret, säger Alvå.

Om parterna inte är nöjda med medlingsinstitutets utslag så ska tvisten kunna drivas vidare till domstol. Att en gång för alla lösa tvisterna genom att fatta en ny lag tror Alvå inte på.

- Det skulle oavsett hur lagen ser ut finnas någon som förlorar på den och som då kommer att rikta stora ekonomiska anspråk på staten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om