På Nyberga har utbildningen i genomsnitt 15 lunchgäster en dag i veckan.
- Men inte mer än så. Även om trycket på luncherna skulle bli ännu högre på Polar Hotel kan vi inte ta emot fler gäster än eleverna klarar av, vilket är ett 30-tal, säger Olof Johansson.
Någon vinst beräknar man inte att göra, eftersom luncherna är ett "nollsummespel". Eleverna gör misstag som innebär större råvarukostnader, och prissättningen av maten sätts i nivå med andra elevrestauranger i fyrkanten, enligt skolan.
APU:n ingår i läroplanen för yrkesinriktade utbildningar och ska pågå under minst 15 veckor.
Inte heller Konkurrensverket menar att man bör räkna elevrestaurangen som konkurrens:
- Rör det sig om utbildningssyfte är det bra att eleverna kommer ut i hetluften med servering någon dag i veckan. Men det är viktigt att det finns ett syfte bakom, skulle man utöka till att ha lunch alla dagar är frågan om det fortfarande bara är för utbildningens skull, säger Peter Delden, konkurrensråd.