Pygmeigelkotten - taggigt husdjur
Liten och söt. Men ack, så taggig. Den som längtar efter ett kramdjur bör kanske välja ett annat sällskapsdjur än den afrikanska pygmeigelkotten. Men efter tio år i Sverige börjar kotten ändå etablera sig som husdjur. Man tror att det finns ungefär 300 tamigelkottar i svenska hem.
- Jag var fascinerad av igelkotten som djur. Den har funnits så länge i sin ursprungliga form. Men jag har funderat länge på varför man egentligen skaffar dem som husdjur, säger Helen Wiklund, ägare till Taggen, och dessutom kassör i den relativt nystartade Svenska Tamigelkottsföreningen.
Helen Wiklund menar att man ska tänka noga innan man skaffar en tamigelkott, just eftersom de inte är några kramdjur.
Igelkottar är solitära djur, vilket innebär att de lever självständigt var för sig. Det gör dem mindre intresserade av mänskligt sällskap än till exempel kaniner, marsvin, katter eller hundar. Så särskilt sällskapliga blir de aldrig, även om de kan bli handtama.
Sedan tio år tillbaka finns uppfödning i Sverige av både den afrikanska pygmeigelkotten, som är populärast, och den egyptiska långörade igelkotten.
Båda arterna är betydligt mindre än vår inhemska igelkott. Vår igelkott får inte heller hållas som husdjur på samma sätt som sina afrikanska kusiner.
Men att hålla en tamigelkott som husdjur kräver en hel del.
- Enligt Djurskyddsmyndighetens regler klassas de som djur för zoologiska parker, och därför måste de ha stora utrymmen. 20 kvadratmeter måste de ha att röra sig på, säger Helen Wiklund, som låter sina kottar husera fritt i köket på natten.
Det stora utrymmet krävs eftersom igelkottarna har ett stort rörelsebehov. Många gillar att springa i hjul, liknande guldhamstrars. Medlemmar i Svenska Tamigelkottsföreningen som satt mätare på hjulen har mätt att en igelkott kan springa en mil på en enda natt i sitt hjul. Mer information om tamigelkottar finns på www. tamigelkott.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!