Polisen sviker!
I klartext betyder det här att majoriteten av landets polismyndigheter öppet trotsar sin högste chef. För det är just rikspolischefen Stefan Strömberg som varit med och utarbetat "Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och i terräng". Så sent som i april förra året satte han sitt namn under denna nya strategi.
Att efterlevnaden är så dålig går heller inte att skylla på bristande resurser ute i polisdistrikten, snarare på bristande lojalitet hos både enskilda poliser och polisbefäl. Den nya strategin kräver nämligen inte mer folk utan bara att poliserna jobbar på ett annat sätt. Och det är precis det de inte vill. Därför fortsätter nio av tio polisdistrikt att jobba vidare på samma sätt som man alltid gjort.
Hade det här hänt i det privata näringslivet hade förstås nio av tio platschefer fått sparken. För det är ju deras ansvar att se till att personalen jobbar enligt styrelsens och högste chefens intentioner. Vad är det då polisen sätter sig på tvären emot? Jo, de nya toleransgränserna vid hastighetsövervakning. Redan vid 6 km/t för fort ska trafikanterna rapporteras, oavsett om det är på en 30-sträcka eller en 110-sträcka. Den regeln gäller sedan snart ett och ett halvt år och syftet är att få ner medelhastigheten på vägarna. Inte att i första hand ta fast de som kör allra fortast.
Det här tycker majoriteten av landets poliser är ett oetiskt sätt att jobba. Medan de rapporterar herr och fru Andersson som kört 116 km/t på en motorväg passerar ynglingen Karlsson i 160 km/t utan att någon har tid att ta honom.
Men då har de alltså inte förstått iden. Södermanland var först ut med att acceptera de nya lägre toleransgränserna och ser man till olycksstatistiken så har det fungerat. Om alla polisdistrikt haft samma utveckling som Södermanland hade vi klarat årets Nollvisionsmål.
De yngre poliserna har haft lättast att ställa om sig så frågan är om vi måste vänta tills alla äldre poliser gått i pension för att vi ska nå nästa delmål - högst 230 döda år 2017.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!