Polenta med rosepeppar
Polenta smakar egentligen inte speciellt mycket. Men vilken stelnad gröt gör det? För så är det trots allt, polenta är en italiensk majsgröt som i stelnad form blivit höjd till skyarna. Men det finns knep som får smaklökarna att jubla.
Polenta bör kokas i grönsaksbuljong, vilket ger grynen godare smak. Oavsett vad man sedan kryddar sin polenta med ska man inte snåla på kryddorna. Polenta tål kryddning, för att inte säga kräver kryddning, för att komma till sin rätt.
Här bjuds polentan ljummen med varma och kalla grönsaker, salt och olivolja. Den som vill kan även skiva och steka polenta som sedan kan serveras som ersättning för kött eller fisk, gärna med svampsås.
Polenta med blandade grönsaker
4 personer
3 1/2 dl polentagryn
8 dl grönsaksbuljong från tärning
50 g soltorkade tomater
1 msk rosepeppar
1 vitlöksklyfta
Till servering:
blomkål
sockerärter
broccoli
cocktailkapris
champinjoner
sparris, fryst grön
tomater
persilja eller andra örtkryddor
1. Hacka soltorkade tomater fint. Stöt rosepeppar i mortel.
2. Koka upp vatten smaksatt med grönsaksbuljong på tärning. Vispa ned polentagrynen. Här gäller det att vispa kraftigt för att undvika klumpbildning. Tillsätt tomater, rosepeppar och pressa i en vitlöksklyfta.
3. Låt polentan sjuda sakta på låg värme i 10 minuter. Rör i kastrullen då och då.
4. Tippa upp polentan i fuktad form, gärna mindre med löstagbar botten. Låt polentan stå 30 minuter och stelna.
5. Ansa och dela blomkål och broccoli i buketter som får ett uppkok i lättsaltat vatten. Ge även sockerärter och sparris ett uppkok. Skiva svamp och dela tomat och eventuellt andra salladsgrönsaker. Arrangera grönsakerna på tallrikar. Ta ut och dela polentan i små tårtbitar som värms hastigt i mikro. Polentan ska inte vara het utan bara lite ljummen för att smaka bäst. Serveras med extra olivolja och salt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!