Plättar av rovor och potatis

Små majrovor har en lätt pepparsmak som passar utmärkt i kombination med sötman hos vanlig potatis. Skala och riv lika mängd rovor och potatis och krydda med purjolök, svamp och timjan. Resultatet blir en härlig rotsakbiff att bjuda med blandade blad och andra salladsgrönsaker.

Övriga2007-10-04 00:00


Små majrovor med en diameter på 4-5 centimeter är goda att ha i rotsakbiffar eller gratäng tillsammans med potatis. Att blanda lika delar rovor och potatis är en fördel eftersom potatisen har mer redande effekt, det vill säga får biffar eller gratäng att hålla ihop respektive tjockna vid tillagning.

Prova gärna att skära majrovor i centimetertjocka skivor som får ett uppkok i lättsaltat vatten. När rovorna svalnat steks de i smör och kryddas med färska örter. De stekta rovorna är goda att servera som vegetarisk förrätt eller som alternativ till potatis.

Stora majrovor smakar mer som kålrötter och gör sig bättre i grytor och soppor.



Rotsaksplättar på potatis,

majrovor och svamp

4 personer

200 g potatis

200 g majrovor

1 dm purjolök

1 dl hackad svamp, gärna vild

1 msk hackad, färsk timjan

1 krm salt

nymald svartpeppar

margarin och rapsolja

till stekning



1.
Skala och riv potatis och majrovor grovt. Skölj och strimla purjolöken mycket fint. Hacka svamp och timjan. Krydda och blanda allt och krama samman till "bollar" som läggs het stekpanna tillsammans med lika delar margarin och rapsolja. Tryck till "bollarna" med stekspaden så den sjunker ihop till biffar. Efter någon minut vänds biffarna.

2. Servera biffarna med salladsgrönsaker och garnera med extra timjan för smak, doft och utseende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!