Ett oroande och tråkigt besked, inte minst för bolagets anställda. Men redan samma dag fick Berggren ett samtal från Danmark med uppmaningen: "Packa dina väskor och stick".
- Det var Andreas Cederberg, dåvarande ljustekniker på Cirkus i Köpenhamn, som tyckte att jag skulle vidga mina vyer och vikariera på hans jobb.
Klassisk mark
Själv skulle Cederberg vara pappaledig och behövde en värdig ersättare. Valet föll på Niklas Berggren från Piteå som nappade på erbjudandet. Den 2 januari började han sitt nya jobb mitt i Köpenhamn.- Den här branschen handlar väldigt mycket om vad du gör och vem du känner. Därför känns det förstås hedrande att bli rekommenderad för ett jobb som det här. Å andra sidan är kraven tuffa och man är aldrig bättre än sitt senaste gig, förklarar Berggren med stor ödmjukhet.
Han arbetar på klassisk mark.
- Det här är lite av kulturens hjärta i Köpenhamn.
Sjölejonbassäng
Byggnaden är en bra bit över hundra år och kulturmärkt. Här finns gamla kamel- och elefantstallar kvar. Under det nuvarande dansgolvet döljer sig en gammal sjölejonbassäng.Föreställningarna följs av publiken från etage som gömmer den gamla läktaren.
- Ingenting av det ursprungliga får ändras, rivas eller förstöras. Därför finns allt bevarat även om det inte syns, förklarar Berggren.
Cirkus i Köpenhamn har plats för ungefär tusen personer. Alla med bordsplacering. Nästan året runt, frånsett några veckor på sommaren, bjuder arenan på underhållning.
I år stängs showen den 16 juni. Då får artisterna ledigt. Men inte tekniker som Berggren.
Fasta tider
- För oss väntar arbete med att byta armaturer och kablage. Allt ska bort och göras om. Ny scenografi måste byggas vilket också innebär en helt ny ljussättning.Han hoppas dock på att hinna få ett par veckors semester innan den nya showen ska repeteras in.
- Då är mina planer att åka hem till Piteå.
Trots ett hektiskt schema tycker Berggren att han, jämfört med tidigare, har relativt fasta tider. Tiden som ljustekniker åt Livesound betydde ofta arbete under festivaler och konserter. En ständig turne.
- Förr blev det många nätter i den blå bussen. I dag kommer jag hit till Cirkus, slår på prylarna, kollar att allt fungerar, kör showen och åker hem. Däremellan tillkommer en del service på grejorna.
Bor i Malmö
Det finns egentligen bara ett problem.- Jag har 147 mil till min flickvän Lillemor Eriksson och vår hund som bor kvar i Piteå. Det är en nackdel. Men förhoppningsvis flyttar de ner till mig snart.
Berggren har valt att bosätta sig i Malmö och pendla till Köpenhamn. Vilket är en fördel. Inte minst ekonomiskt. Lönen är högre i Danmark, men det är även hyrorna och inkomstskatten (49 procent). Som boende på östra sidan av sundet betalar han svensk skatt och får göra avdrag för resorna till jobbet. Kursen på den danska kronan är också högre än den svenska.
- Jag bor dessutom bra till i Malmö men litet trångt. Min nuvarande lägenhet är bara på tolv kvadratmeter. Vi måste hitta någonting större.
Svensk enklav
Hans arbetsgivare, och tillika arrendator av den klassiska danska institutionen, är svenska Wallmans Nöjen.- Vi är en stor svensk enklav här på Cirkus, både bland tekniker och artister, säger Berggren, som ännu inte lärt sig behärska det inhemska tungomålet.
- Det blir en del språkförbistringar. Danska är inte det enklaste språket att begripa, skrattar han.
Något som däremot inte går att missförstå är stämningen.
- Vi som arbetar här har väldigt trevligt tillsammans. Det är verkligen en förmån att få vara med så roliga medmänniskor.
Patrioter
Den beskrivningen gäller även för bekantskapskretsen i Malmö.- Att lära känna nya människor här är väldigt lätt. Det beror på att de lägger stor vikt vid att umgås. Ibland får jag sms med budskapet: "Dags för kaffe" och vet knappt vem som skickat det. Väl på plats dyker halva ensemblen från Cirkus upp. Även som ny i ett gäng känner man sig välkommen.
Och till alla som tror att Piteborna är extrema lokalpatrioter har Niklas Berggren en sak att berätta:
- Malmöborna är än värre.
Utöver allt detta tillkommer även klimatfaktorn.
- Jag är ingen älskare av snö och kyla. Skåne och Danmark passar mig perfekt. Vi har redan gått i t-shirt flera veckor, suttit på utomhuscafeer och druckit kaffe latte (berättat den 5 maj). Vad beträffar kyla så var vår
peak här nere i vintras minus åtta grader. Det räcker, tycker Berggren med ett leende.