Pickis för familjen?

Övriga2007-11-08 00:00
Du har säkert sett det på tv eller läst om det i tidningen, att Teknikens Värld var ytterst nära att välta under en testkörning med sex stycken lätta lastbilar. Eller pickuper, "pickisar", som vi till vardags kallar dem.

Eftersom jag bor på landet och har snickrat och spikat en del under åren äger jag sedan mer än ett decennium en pickup av känt märke. Praktisk för virkestransporter och duktig på leriga gärden och oplogade vintervägar. Men man får ju aldrig glömma att det är just en lastbil med tämligen primitiva köregenskaper.

Så jag blev väl inte precis förvånad när min gamle polisvän Ruben Börjesson berättade om den vådliga färden på två hjul på Bromma flygfält. Det var nämligen han som körde. Teknikens Värld hyr in honom när de behöver en förare med körkunskaper utöver det vanliga. Och sanningen är ju att undanväjningsmanövern på Bromma hade slutat i en totalkrasch om det suttit en "normal" chaufför bakom ratten.



Hittills har den svenska försäljningen av lätta lastbilar varit tämligen blygsam och köparna nästan uteslutande "juridiska personer", det vill säga företagare. Men nu går utvecklingen åt ett annat håll och det är förstås USA som inspirerar. De flesta pickisar som säljs i dag har dubbelhytt och en allt mer personbilsliknande utrustning - och används också allt mer som familjebilar.

I USA säljs det fler lätta lastbilar än personbilar. Förklaringen är de amerikanska skattereglerna som gör både inköp och ägande mycket fördelaktigt. Och har du egen firma eller företag så är det ekonomiskt gynnsamt att köra pickis även i Sverige. Fordonsskatten är låg och du kan också lyfta av hela momsen. Inte undra på att försäljningen av lätta lastbilar steg med över 18 procent enbart i oktober.

Om den här utvecklingen fortsätter och lätta lastbilar börjar användas som familjebilar finns det skäl att känna oro. Förutom att de har betydligt sämre köregenskaper än vanliga personbilar så saknar de många av personbilens säkerhetssystem, till exempel sidokrockkuddar, krockgardiner, bältesförspännare, antisladd, antispinn med mera. Och även om det handlar om stora och tunga bilar så har de oftast usla krockegenskaper. Pickisen är ju byggd på en ram av järnvägsrälsliknande balkar och några egentliga krockzoner finns inte. EuroNCAP testar heller aldrig sådana här fordon.

I USA är lätta lastbilar och stora stadsjeepar överrepresenterade i olycksstatistiken och oftast handlar det om singelolyckor. Om vi inte vill hamna i samma situation i Sverige krävs det någon form av skattetekniska motdrag. Även fast jag själv i så fall kommer att drabbas, är det ett pris jag är beredd att betala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om