Peking väntar på OS

OS-TURISM. Carolina Klüft och de andra idrottsstjärnorna har redan bokat sina OS-biljetter.

Övriga2007-11-06 00:00
Vill du se dem tävla på plats är det hög tid att göra detsamma.

Men för alla åskådare är OS i Peking knappast något 100-meterslopp, snarare ett maraton för de rustade med ett stort tålamod.

Det är när taxin har kört i exakt en timme och 15 minuter och vi är långt ifrån framme som det står klart: Peking är ingen stad för den med låg stresströskel. Inte heller för någon som är allergisk mot trafikköer eller för den delen bilavgaser.

Det sägs att det tillkommer ettusen nya bilar om dagen i Peking och efter en vecka i staden känns det som ett minimum.

Du tittar på turistkartan, tänker att det här blir en tio minuters resa med taxi och lutar dig tillbaka. En timme senare sitter du fortfarande i samma taxisäte, aningen mer frustrerad och utanför bilrutan är himlen gul, färgad av alla avgaser.

Färgen på himlen och trafikköerna är två problem som ska ha rättats till den 8 augusti klockan 20.08 på kvällen 2008 när olympiska spelen invigs. Att problemen dock i högsta grad nu existerar är inget som går att blunda för.

Det gör heller inte Lu Wei.

Han är en av de 1,8 miljoner kineser som arbetar med OS. Svettig och stressad tar han med oss på en guidad tur kring OS-området. Senare på dagen ska han göra detsamma med ett par väldigt viktiga personer och därav stressen. Svetten är en kombination av det och att det på eftermiddagen är drygt 30 grader varmt.

36 kilometer stål

Höjdpunkten på turen är det så kallade Fågelboet - "Bird’s Nest". Det är där inne de svenska friidrottarna kommer att tävla och invignings- och avslutningsceremonin att hållas. Med plats för 91 000 åskådare och till en kostnad av cirka 3,5 miljarder färdigställs en arena som till formen påminner om just ett fågelbo. Med 36 kilometer stål är det är en av världens mest spektakulära idrottsarenor som någonsin byggts.

Vi får än så länge bara kliva upp på en utsiktsplattform och beskåda den på avstånd. Till höger om Fågelboet ligger "Vattenkuben" som till utseendet är lika imponerande. Utanpå är den byggd av ett material som gör att det hela påminner om vattenbubblor. Inuti finns det plats för mer än 17 000 åskådare och där ska förhoppningsvis Stefan Nystrand och Therese Alshammar vara med och slåss om OS-medaljerna när simningen avgörs.

Inget får gå fel

De båda arenorna ligger i det som kallas Olympic Green, som är själva OS-området i norra delen av Peking. Bland undantagen finns till exempel bordtennis, volleyboll och skytte som avgörs på andra platser i Peking samt ridsporten som flyttats till Hongkong och seglingen som av naturliga skäl inte kan avgöras i Peking utan i stället äger rum i Quingdao vid kusten.

För OS-besökarna är det naturligtvis utmärkt att ha allting samlat, vilket arrangörerna också är noga med att lyfta fram. Att mer än 300 000 människor tvingats att flytta för att ge plats för området talar man däremot mera tyst om.

För Peking och Kina handlar det självfallet om att hålla de bästa spelen någonsin och då får ingenting gå fel. Därför ser arrangörerna till att de mer än 500 000 förväntade besökarna ska få se staden från sin allra bästa sida.

Spottar i påsar

Den kinesiska polisen har beordrats att bli mera ordningsam och kan själva straffas om de svär eller röker i tjänsten. Kineserna har uppmanats att inte spotta på trottoaren utan i stället i små papperspåsar som sedan slängs.

De som uträttar sina behov mitt på gatan ska i stället uppsöka toaletter och instruktioner har också gått ut för hur man står i köer och inte tränger sig.

Och när det gäller trafiken ska mer än en miljon bilar stoppas under OS, allt för att göra staden mera framkomlig. Många hyser dock inga stora förhoppningar för att den biten ska lyckas. Men kanske blir det ändå som vid 22-tiden, på väg tillbaka till hotellet. Då flyter trafiken utan problem, luften känns betydligt bättre och båda sidorna om taxin lyser neonskyltar.

Och just i det ögonblicket är Peking riktigt vackert.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!