När den amerikanska armen specificerade fordonet var grundvillkoret att det skulle kunna transportera både soldater och utrustning i terräng utan vägar. Det villkoret har gällt för en jeep ända till i dag. Men det gäller tydligen inte Jeep Patriot. Det här är nämligen en ganska traditionell familjebil med ungefär samma terrängegenskaper som till exempel en Volvo XC70.
Till vardags räcker det alldeles utmärkt, men det är ingenting du ska ge dig ut i skogen med.
Jeep Patriot kan bara erbjuda det förstnämnda - en lite halvvissen byggkvalitet.
Iden att göra en lågprisbil med lite tuff utstrålning hade väl fungerat om ägaren, DaimlerChrysler, valt att sätta ett annat namn på bilen. Inte jeep. Det namnet förpliktigar! Och faktum är att bilen också säljs under namnet Dodge Caliber. Visserligen med en mesigare look, men det borde ändå ha stannat därvid.
Priset är mycket konkurrenskraftigt. Speciellt för en bil med namnet jeep. Den är till och med några hundralappar billigare än fyrhjulsdrivna Skoda Octavia Scout, med identisk dieselmotor och nästan samma drivsystem. Fast fabriksgarantin är så snål (2 år) att jag får en känsla av att tillverkaren inte ens själva litar på kvaliten.
Bilen är förvånansvärt trevlig att köra på vanlig väg. Chassiet är också av modernt snitt med separata hjulupphängningar runt om. Antisladd är standard liksom det elektroniska antivältsystemet.
Jeep Patriot har av någon obegriplig anledning fått en nästan identisk systerbil i Jeep Compass, som av någon än mer obegriplig anledning är runt 20 000 kronor dyrare. Ingen av dem är krocktestad av EuroNCAP. Senast en jeep genomgick testet var 2005 och då blev det fyra stjärnor. Men bilen ansågs så aggressiv mot fotgängare att den i det deltestet inte fick en enda poäng.