När grillad paprika bjuds till pasta får den göra sällskap med skivad lök, pressad vitlök och persilja, allt blandat med grädde och vatten i en mild men mycket aromatisk sås. Faktum är att man inte ens behöver tillsätta någon grönsaksbuljong för att få smak på såsen. Tacka den grillade paprikan för det.
Ett lager rucolasallad mellan pasta och paprikasås och några halverade rädisor ger extra smak, färg och inte minst sommarkänsla.
sommarkänsla
500 g färsk pasta, gärna örtkryddad
1 tsk olja från paprikaburken
Till paprikasåsen:
1 burk grillad paprika i olja, ca 200 g avrunnen paprika
1-2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
4 msk grovt hackad persilja
1 dl grädde
2 dl vatten
2 msk maizena + 3 msk vatten till redning
salt och nymald svartpeppar
1. Låt den grillade paprikan från burk rinna av i sil innan den strimlas. Spara lite olja från burken till såsen. Skala och skiva den gula löken. Hacka persiljan.
2. Fräs paprika och lök lätt i en knapp matsked olja från paprikaburken.
Tillsätt hackad persilja och pressa i vitlöksklyftan eller klyftorna om man vill ha extra mycket smak.
3. Slå i grädde och vatten. Låt allt koka upp innan pastasåsen reds av med maizena löst i vatten till lätt krämig konsistens. Sjud såsen sakta på låg värme i 5 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
4. Koka färsk pasta någon minut. Tänk på att färsk pasta lätt blir överkokt. Smaksätt den färdiga pastan med lite olja från paprikaburken.