Pasta med lime och musslor
Lime är en underbar krydda. De kärnfria frukterna är goda att pressa över såväl fisk som skaldjur. Med lite tur kan man hitta torkade limeblad i välsorterade affärer. Då är den asiatiska dörren öppnad på vid gavel.
Riktig limesmak leder osökt tankarna till de asiatiska köken i allmänhet och det thailändska i synnerhet. Prova gärna kombinationen lime, musslor och pasta som är bra mat när tiden är knapp. Såsen kokas på vatten och en skvätt grädde som smaksätts med några krossade limeblad alternativt fint rivet skal från limefrukt. Låt pastan rinna av och fördela i portionsskålar. Fördela limesåsen över och toppa med goda musslor på burk, som inte ens behöver värmas, och valfria varma grönsaker. Snabbare, och enklare, kan man inte laga en spännande pastarätt.
Pasta med lime och musslor
4 personer
500 g färsk pasta
Till såsen:
3 dl vatten
1 dl grädde
4-6 torkade limeblad alt.
rivet skal från 2 limefrukter
1 tärning fiskbuljong
salt och vitpeppar
maizena till redning
1 stor burk musslor i vatten
1. Koka upp vatten till pastan. Koka samtidigt upp vatten och grädde till såsen. Smaksätt såsen med torkade limeblad som smulas direkt ned i kastrullen. Hittar man inga limeblad kan man ta färskrivet skal från två väl rengjorda limefrukter. Smula även i en tärning fiskbuljong och låt såsen sjuda några minuter.
2. Koka pastan. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar. Den ska ha tydlig limesmak. Red av med maizena som blandats ut med vatten. Såsen ska vara lätt simmig.
3. Lägg upp pasta i portionsskålar och fördela limesåsen över. Toppa med musslor och valfria grönsaker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!