Pasta med färska kantareller

Pasta kan varieras i det oändliga. Varför inte prova med baconsås och färska kantareller? Resultatet blir betydligt roligare än den gamla vanliga köttfärssåsen.

Övriga2006-09-14 00:00
Pasta kräver sås för att komma till sin rätt. På krogen brukar man ha en grundsås, ganska neutral i smaken, som bas för fortsatt smaksättning.

Vi tar till oss tekniken och kokar en ljus sås på grädde, koncentrerad kycklingfond och vitt vin. Det låter lyxigt, men huvudingrediensen är faktiskt vatten. Såsen smaksätts med bacon och färsk basilika.

Tekniken med grundsås innebär att man kan variera smaksättningen i det oändliga. Pasta i botten, lite sås över och till sist den garnering som önskas. Här är det kantareller, paprika i olika färger, blekselleri och urkärnade tomater.

Pasta med baconsås och färska kantareller

4 personer

500 g pasta

200 g rensade kantareller

1 gul lök

1 grön paprika

1 röd paprika

5-6 mogna tomater

2-3 stjälkar blekselleri

2-3 msk olivolja

Till pastasåsen:

1 1/2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

3 dl vatten

1 dl grädde

1 dl torrt, vitt vin

1 msk koncentrerad kycklingfond

1 vitlöksklyfta

100 g strimlad bacon

8-10 strimlade, färska basilikablad (eller 1 tsk torkad)

salt och vitpeppar

1. Börja med pastasåsen. Fräs samman smör eller margarin och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten, grädde och torrt vitt vin. Pressa i vitlök och tillsätt koncentrerad kycklingfond.

2. Låt såsen koka upp och sjuda sakta utan lock i fem minuter. Därefter kan den stå kvar på eftervärmen.

3. Strimla och stek bacon lätt.

4. Ansa och dela svampen i bitar. Skala och hacka löken samt skär paprikor och blekselleri i mindre bitar. Skålla och flå tomaterna. Skeda bort kärnhusen och hacka tomatköttet grovt. Fräs svamp och grönsaker med olivolja i medelvarm stekpannan. Tänk på att grönsakerna inte ska stekas utan bara värmas och utveckla sin smak i pannan.

5. Smaka av såsen med bacon och färsk, strimlad basilika, salt och vitpeppar.

6. Fördela pastan i djupa tallrikar. Slå över sås och avsluta med svamp och grönsaker som lyfts ur pannan med hålslev så inte all olja följer med. Garnera med färsk basilika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!