Pasta för alla smaker

Snabb vardagsmat. Pasta på italienska är en hel vetenskap. Men en sak är säker, smaken är underbar och variationsmöjligheterna snudd på oändliga. På med stora pastakastrullen och njut av allt från mild pasta med bladspenat och ricotta till het med curry och räkor.

Övriga2007-01-18 00:00
Hur roligt är det egentligen att laga mat? Nu talar vi inte om helgens festliga rätter som kan lagas i lugn och ro, utan vardagsmaten som helst ska vara färdig innan man hunnit ta av sig skorna. Förutom snabbt ska det också vara gott, billigt och nyttigt. Ett förslag är pasta med bladspenat, svamp och lufttorkad skinka, eller heta räkor med curry och paprika, alternativt musslor och oliver i krämig ostsås. Att laga detta går lättare och snabbare än man kan tro. Hemligheten ligger i en gemensam grundsås som mycket väl kan kokas i dubbel eller flerdubbel sats. Såsen går att frysa, men framför allt håller den sig i flera dagar i kylskåp. Finurligt värre och framför allt ett sätt att få fler måltider "på köpet".

Tre i en

Första dagen serveras såsen som den är med musslor, ärter och svarta oliver. Gillar man inte musslor kan de bytas ut mot räkor eller kräftstjärtar.

Ett par dagar senare är det dags igen. Nu hettas den milda såsen upp med curry och paprika. Fräs curryn med olja i kastrull, slå i såsen och rör om. Med ens har vi en god och krämig currysås. Koka pasta, slå på currysåsen och toppa med tärnad paprika, brynta champinjoner och räkor.

Nästa gång är det spenat som gäller. Italienare är tokiga i spenat. I kombination med pasta serveras spenaten ofta i en ostsås gjord på två sorters ost. Att vi kan använda den förberedda ostsåsen kommer kanske inte som någon överraskning. Här får grundsåsen draghjälp av färskriven parmesan som ger extra smak.

Tekniken att lägga de dyra ingredienserna synligt ovanpå pasta och sås är ett restaurangknep. Innehållet presenteras på en gång och man tycker det ser gott ut. Att det sedan bara går åt hälften så mycket som om allt blandats ihop är, fram till nu, en väl bevarad hemlighet kockar emellan.

Riktig lasagne

Det är svårt att skriva om krämig pasta utan att ta med lasagne. Härligt krämig med rejäl smak från kryddig köttfärssås och silkeslen ostsås. Köttfärssåsen kan göras hur komplicerad som helst, här tar vi en genväg med färdig tomatsås. Servera gärna lasagne med tomatsallad som tillbehör. Den av vinäger och lök skarpa salladen ger bra bett i kontrast till den krämiga lasagnen. Men, och det är viktigt, om man vill dricka rödvin till bör man undvika rå tomat och lök. Där skär sig smakerna direkt. Ska lasagnen serveras med vin är det bättre att satsa på blandade blad av sallad och örter, gärna med enbart olivolja och flingsalt som dressing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!