Påsklax från grillen

Den tidiga våren gör att många plockar fram sina grillar redan i mars. Även om maten äts inne i stugvärmen är det inget som hindrar att man tillagar den över glöd utanför dörren.

Övriga2008-03-20 00:00
Stockholm (TT Spektra) Varför inte öppna grillsäsongen med ingefärskryddad lax?

Skär laxsidan i portionsbitar med skinnet kvar. Skinnet får två funktioner. För det första fungerar det som en värmesköld under grillningen, för det andra hjälper det fisken att hålla ihop.



Grillad lax med rostad paprika

4 personer

800 g laxfile

2 msk rapsolja

2 msk färskpressad citron

1 tsk mycket fint riven färsk ingefära

1 tsk grovmald svartpeppar

1 nypa havssalt

Till den rostade paprikan:

1 röd + 1 gul paprika

1 msk olivolja

1. Skala och riv färsk ingefära mycket fint. Blanda med rapsolja, färskpressad citron, svartpeppar och havssalt till kryddig marinad.

2. Skär laxfilen i fyra portionsbitar men låt skinnet sitta kvar. Lägg bitarna på fat och fördela marinaden på köttsidan.

3. Dela paprikorna och ta bort fästen och kärnhus. Grilla fruktköttet över het grill (eller i ugn) med skinnsidan nedåt i cirka 10 minuter. Tippa över de rostade paprikorna i skål och täck med plastfilm. Låt dem vila 5 minuter. Dra bort skalen och skär fruktköttet i bitar.

4. Grilla laxen. Börja med ett par minuter med köttsidan mot glöden. Vänd och grilla färdigt med skinnsidan nedåt. Det gör inget om laxskinnet fastnar i gallret eftersom det ändå avlägsnas innan laxen serveras med grillad paprika, kokt potatis, citron och sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!