Paprika lyfter färsbiffen
Färsrätter blir ofta godare om man har rejält med fläskfärs i blandningen. Ren nötfärs ger garanterat torra biffar eller köttbullar. Här tar vi lika delar fläsk- och nötfärs.
Krydda ordentligt och arbeta färsen lös och smidig med ägg och gärna en skvätt rött vin. Först i sista stund arbetas ströbröd i för att stabilisera färsen. Tekniken med ströbröd sist ger en helt klumpfri färs.
Biffarna serveras med en paprikamättad sky, potatis och varma grönsaker.
Hackad paprikabiff
4 personer
500 g köttfärs, helst 50/50
nöt och fläsk
2 ägg
1 tsk lökpulver
1 kryddmått vitlökspulver
1 tsk timjan
1 tsk fransk senap, Dijontyp
1/2 dl rött vin (om man vill)
1/2 msk koncentrerad kalvfond
3-4 msk ströbröd
salt och vitpeppar
smör och olja till stekning
Till såsen
2-3 paprikor, gärna olika färger
1 gul lök
1 msk olivolja
3 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
maizena till redning
salt och vitpeppar
1. Blanda färs med ägg, kryddor, senap, vin och kalvfond. Salta och peppra. Avsluta med ströbröd i små omgångar till dess färsen stabiliserar sig. Forma 4 rejäla pannbiffar som steks i lika delar smör och olja. Se till att biffarna får färg i pannan. Efterstek sedan 12-15 minuter i 175 graders ugn.
2. Ansa paprikor och skala lök. Kör allt mycket snabbt i matberedaren så det blir hackat utan att förvandlas till mos. Fräs hacket med olivolja i kastrull. Späd med vatten och tillsätt koncentrerad kalvfond. Koka upp, red med maizena löst i vatten och sjud 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!