Paprika lyfter färsbiffen

Övriga2006-10-05 00:00
 Handen på hjärtat, hur mycket smakar dina hemlagade färsbiffar? Tyvärr är många, även yrkeskockar, rädda för att krydda färsrätter med annat än salt och vitpeppar. Här kommer dess raka motsats.

Färsrätter blir ofta godare om man har rejält med fläskfärs i blandningen. Ren nötfärs ger garanterat torra biffar eller köttbullar. Här tar vi lika delar fläsk- och nötfärs.

Krydda ordentligt och arbeta färsen lös och smidig med ägg och gärna en skvätt rött vin. Först i sista stund arbetas ströbröd i för att stabilisera färsen. Tekniken med ströbröd sist ger en helt klumpfri färs.

Biffarna serveras med en paprikamättad sky, potatis och varma grönsaker.



Hackad paprikabiff

4 personer

500 g köttfärs, helst 50/50
nöt och fläsk

2 ägg

1 tsk lökpulver

1 kryddmått vitlökspulver

1 tsk timjan

1 tsk fransk senap, Dijontyp

1/2 dl rött vin (om man vill)

1/2 msk koncentrerad kalvfond

3-4 msk ströbröd

salt och vitpeppar

smör och olja till stekning

Till såsen

2-3 paprikor, gärna olika färger

1 gul lök

1 msk olivolja

3 dl vatten

1 msk koncentrerad kalvfond

maizena till redning

salt och vitpeppar



1. Blanda färs med ägg, kryddor, senap, vin och kalvfond. Salta och peppra. Avsluta med ströbröd i små omgångar till dess färsen stabiliserar sig. Forma 4 rejäla pannbiffar som steks i lika delar smör och olja. Se till att biffarna får färg i pannan. Efterstek sedan 12-15 minuter i 175 graders ugn.

2. Ansa paprikor och skala lök. Kör allt mycket snabbt i matberedaren så det blir hackat utan att förvandlas till mos. Fräs hacket med olivolja i kastrull. Späd med vatten och tillsätt koncentrerad kalvfond. Koka upp, red med maizena löst i vatten och sjud 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!