Tunnbrödsrullar med rostbiff, sallad och lök är ett annat alternativ på tema mättande mackor. Rullarna packas in i aluminiumfolie som fungerar både som transportskydd och något att hålla i under tiden man äter.
Till sist gäller det att ha färsk eller torkad frukt, den senare håller sig bättre om det är riktigt kallt, choklad eller rent druvsocker i tablettform med sig för att snabbt energitillskott. När man ger sig ut i naturen och sätter fart på kroppens alla muskler är det lätt att orken bara försvinner. Då är det perfekt med något sött som snabbt ger ny energi.
Citat:
Nästa vecka: Även om utbudet av bra matbröd ökat är det alltid välkommet med gott, hembakat bröd. Nästa vecka sätter vi deg och bakar matbröd som passar både till frukost, lunch och middag.
Bild 1-3: Energikälla. Magert fläskkött, grönsaker och quinoa ger energi på utflykten.
Bild 4 och 5: Alltid rätt. Smörgåspaket i ordets rätta bemärkelse. Alltid uppskattat, i synnerhet om fyllningen är riklig.
Bild 6: Citruskyckling. Kyckling, grönsaker och bitar av apelsiner packat i folie kan lätt värmas över öppen eld.
Foto: Dan Strandqvist
Recept:
600 g renskuren kotlettrad
500 g grönsaksblandning med blomkål, morötter och bönor
2 dl röd quinoa
1 buljongtärning/1 msk konc. fond
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk timjan
1 bit färsk ingefära
1 röd chili
salt och peppar
smör
Till servering:
sötsur sås
1. Ge grönsaksblandningen ett uppkok i lättsaltat vatten. Låt grönsakerna därefter rinna av i durkslag. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala och riv ingefäran, klyv chilin och ta bort fästet, innerväggar och frön. Strimla själva fruktköttet fint. Hacka hälften av timjan från en kruka fint.
2. Skölj quinoan i varmt vatten och koka i dubbla mängden buljong från tärning eller fond. OBS! Quinoa ska koka upp och sedan sjudas utan lock i ungefär 15 minuter. Vilken typ av buljong man väljer är en smaksak, alla kött- och grönsaksbuljonger från mörk oxfond på flaska till grönsaksbuljong på tärning kan användas.
3. Putsa bort synligt fett från kotlettraden. Strimla och bryn köttet i gryta. När köttet fått färg tillsätts rödlöken och får steka med någon minut innan alla övriga ingredienser tillsätts. Pressa även i en vitlöksklyfta.
4. Blanda grytan med quinoa och smaka av med salt och peppar. Vanligtvis räcker det med pepparstyrka från chilin.
500 g kycklingkött
500 g grönsaksblandning, morot och broccoli
300 g matvete, förkokt på burk
2 apelsiner
2 msk konc. apelsinjuice
3 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk konc. kycklingfond
salt och peppar
smör eller rapsolja
Till servering:
bulgur
1. Ge grönsaksblandningen ett uppkok i lättsaltat vatten. Låt grönsakerna därefter rinna av i durkslag. Skär kycklingköttet i bitar. Skala och skär ur kärnfria bitar av apelsinen. Det får man genom att med vass kniv skära bort skalet, putsa bort den vita hinnan och sedan skära ut klyftor mellan hinnorna som bildar apelsinens klyftor.
2. Bryn kycklingbitarna med smör eller olja i stekgryta eller kastrull så pass länge att de hinner bli genomstekta. Tillsätt grönsaker, matvete, apelsinjuice, vatten, vinäger och kycklingfond. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
3. Vänd ner apelsinbitar och dra grytan från värmen. Koka bulgur. Lägg upp maten i foliepaket. Lättast går det om man lägger dubbla lager folie över en djup tallrik. Lägg maten på folien och vik ihop så att alla skarvar blir på översidan. Paketen transporteras i hård plastlåda. De kan värmas över öppen eld eller ätas kalla.
4 skivor mjukt tunnbröd
300 g keso, med eller utan smaksättning
300 g rostbiff i tunna skivor
1/2 huvud isbergssallad
1/2 gurka
1 dl stekt, torkad lök
aluminiumfolie
1. Strimla salladen. Lägg ut tunnbröden på arbetsbänken och bred ut keson på halva bröden. Lägg salladsstrimlorna på den andra halvan.
2. Fördela rostbiffen på bröden. Skär gurkan i stavar som läggs så att de lätt kan rullas in i bröden. Avsluta med den stekta, torkade löken.
3. Rulla ihop och förpacka rullarna i aluminiumfolie. Folien gör det lätt att äta rullarna utan att fyllningen ramlar ur.
Lätt utflyktspaj med ost och skinka
4-6 personer
Till degen:
75 g smör
3 dl vetemjöl
5 msk kesella, gärna lätt
Till fyllningen:
250 g rökt skinka i bit
150 g lagrad ost
1/2 purjolök
2 msk finhackad gräslök
1 tsk torkad basilika
salt och vitpeppar
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
4 ägg
1. Montera kniven i matberedaren. Mät upp smör och vetemjöl och lägg det i arbetskärlet. Kör till dess fettet blandat sig med mjölet.
2. Tillsätt kesella och blanda till slät deg. Ibland får man ta ett par tag för hand mot slutet.
Lägg gärna degen kallt en halvtimme innan utbakning.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en pajform med deg. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter.
4. Strimla skinkan. Riv osten och finhacka purjolöken. Vispa samman grädde, mjölk och ägg. Krydda med gräslök och basilika.
5. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Varva skinka, ost och purjolök i det förgräddade pajskalet. Slå på ägg- och gräddmjölksblandningen och grädda pajen mitt i ugnen cirka 35-40 minuter. Fyllningen ska ha stannat, det vill säga övergått till fast form, innan pajen tas ur ugnen. (TT Spektra)
//bilder: 6