Ordlista för sushikockar

Övriga2007-02-22 00:00
Sushi är matlagning på japanska och för den oinvigde finns det många konstiga ord att hålla reda på. Här är en lista på de vanligaste sushibegreppen.

Gari - inlagd ingefära i lövtunna skivor. Lätt syrlig i smaken.

Mirin - söt sake som bara används i matlagning. Mirin ger sushiriset dess speciella, lite syrliga smak.

Nigri sushi - den vanligaste sushin gjord på kramat ris, vanligtvis täckt med rå fisk.

Maki sushi - rullad sushi som formas med hjälp av en bambumatta.

Nori - torkat, pressat sjögräs i tunna blad. Används som omslag till maki sushi.

Shari - den japanska benämningen för riset som används till sushi.

Wasabi - japansk pepparrot som är en viktig krydda vid tillagning av sushi. Säljs i allmänhet i pastaform.  (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!