Ett steg som nu kryddats med kanske det mest intressanta och värdefulla uppdrag en politiker kan önska sig - en plats i Sveriges riksdag.
Ingen "broiler"
- Visst är det spännande, samtidigt är det ett stort ansvar som vilar på mina axlar. Jag har fått ett förtroende som jag nu måste försöka förvalta enligt väljarnas vilja, säger 29-åringen som har sina rötter i Korsträsk.Även om han ägnat nästa halva sitt liv åt politiken och dess frågor, ser han sig inte som en politisk "broiler".
- Jag har ju ett civilt yrke att falla tillbaka på om och när jag inte längre vill jobba som politiker, förklarar Fredrik Lundh.
Han syftar då på på sitt arbete som officer vid F21 i Luleå.
Yrkesmilitär med andra ord. Ett yrke som kanske i mångas ögon inte gärna kopplas ihop med en socialistisk livsåskådning.
Fredrik Lundh ser inget motsatsförhållande i den saken.
Ordförandeskap
- Nej, absolut inte. Jag har arbetslivserfarenhet. Militäryrket rymmer många områden. Även här handlar det om att vara med i samhällsbyggandet och fördela resurser, resonerar han.Jobbet som yrkesmilitär har varvats med politiska uppdrag, främst inom Luleå kommun, där han bor och verkar.
Hans senaste uppdrag har varit ordförande i miljönämnden, därutöver sitter han som ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
- Sen har jag uppdrag som distriktsordförande i Norrbotten för Unga Örnar och är även vice ordförande i Unga Örnar i Sverige.
Miljö och barn är således två områden som ligger Fredrik Lundh nära.
- Jo, det är kanske de frågor jag har en viss förhoppning på att få jobba med, säger han.
Men det blir i en roll som oppositionspolitiker.
- Precis och det var kanske inte så jag hade förväntat mig att det här arbetet skulle bli, säger han.
Stakt mandat
Även om han grämer sig över att hans parti förlorade regeringsmakten, försöker han plocka fram det positiva ur valresultatet.- Jag sitter nu här i riksdagen på ett oerhört starkt Norrbottensmandat. Vi fick över 52 procent av väljarnas röster i Norrbotten.
- Tänk om hela Sverige varit som Norrbotten, säger han med ett leende på läpparna.
Egen teori
Någon klar analys över varför det gick som det gick har han inte.- Jag har förstås min egen och den visar att det inte bor norrbottningar i hela landet. Med lite eftertanke tror han att budskapet när det gäller sysselsättningen inte blev ordentligt tydliggjort.
Just tydligheten upplever han blir viktig under den kommande fyraårsperioden.
Då kommer socialdemokraterna att gå till val, bland annat uder en ny partiledare.
Kvinnlig ledare
Fredrik Lundh tvekar inte när ämnet kommer på tal.- Jag vill se en kvinnlig ledare och min favorit är Margot Wallström, säger han.
Men fram till dess är det hårt politiskt arbete som gäller.
- I opposition handlar det nu inte om att gnälla utan peka på alternativen. Vi har alternativ och måste försöka få gehör för dem, säger Fredrik Lundh.
Han är nämligen övertygad om att regeringsskiftet kommer att visa skillnaderna mellan borgerlig och socialdemokratisk politik.
- Framför allt på områden som sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar, men även inom barnomsorgen, säger han.
Fyra år
Lundh utesluter inte heller att många kommuner kan komma att tvingas till skattehöjningar.- Inte minst när Alliansen genomför sina vårdnadslöften.
Det här är frågor som Fredrik Lundh hoppas kunna få visa alternativ till de närmaste fyra åren. Längre än så planerar han inte sitt riksdagsarbete.<\c>