Omelett på italienska
Om man som vegetarian tillåter sig att äta ägg öppnar sig många både nyttiga och lättlagade alternativ. Den italienska frittatan, det vill säga öppen omelett som först gräddas i panna och sedan i ugn är ett bra exempel.
Frittata kan varieras i det oändliga beroende på årstid. Nu på våren kan det vara gott med primörer som grön sparris, vårlök och färska örter. Efter sommaren öppnar sig oanade möjligheter att fylla sin frittata med svampar och strimlade rotsaker från årets skörd.
Eftersom en frittata både gräddas ovanpå spisen och i ugnen måste stekpannan tåla ugnsvärme. Bäst blir frittatan i en traditionell gjutjärnspanna. För att undvika att någon bränner sig på den heta pannan delas frittatan i bitar redan i köket.
Frittata med grönsaker
2 personer
4 ägg
1 paprika
1 gul lök
100 g broccoli
2 tomater
1 liten bit parmesanost
olivolja
salt
svartpeppar
1. Dela grönsakerna i mindre bitar. Färsk broccoli bör förvällas ett par minuter i lättsaltat vatten innan den används. Lättast och framför allt snabbast är det att förvälla efter att broccolin delats i bitar. Värm ugnen till 175 grader.
2. Blanda äggen, det vill säga vispa inte utan bara rör om så att gulor och vitor blandas. Salta och peppra. Fräs grönsakerna lätt med olivolja i medelvarm panna. Slå på hälften av äggen och låt frittatan sätta sig utan att röra i pannan. Efter ett par minuter tillsätts resten av äggblandningen och stekningen fortsätter ett par minuter till.
3. Strö över tunna skivor parmesanost över frittatan. Därefter sätts hela pannan i ugnen där den får grädda färdigt i fem minuter. Serveras i bitar med blandad sallad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!