Nyttiga bönor med pasta

Att bjuda vegetarianer på konserverade grönsaker brukar vara bästa sättet att förstöra en relation. Men baljväxter klarar den hårdhänta konserveringsprocessen utan att förlora alltför mycket i smak och näringsvärde.

Övriga2007-09-27 00:00
Såväl kikärter som kidneybönor finns att köpa som helkonserv och bör alltid finnas hemma i den händelse man snabbt måste laga något vegetariskt. Kikärterna är rika på protein, vilket lätt blir en bristvara för vegetarianer, i synnerhet under den mörka årstiden.

Kidneybönor är rena godiset antingen man är vegetarian eller inte. Tillsammans med pasta och den Italieninspirerade tomatsåsen bildar de en god måltid som snabbt kommer på bordet.

Pasta med kikärter och
kidneybönor i tomatsås

4 personer

Till tomatsåsen:

500 g krossade tomater

2 msk koncentrerad tomatpure

1 msk koncentrerad grönsaksfond alt. 1 tärning grönsaksbuljong

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk smulad basilika

1 tsk hackad persilja

salt och vitpeppar

1 msk olivolja

Till serveringen:

3 dl kokta kidneybönor

2 dl kokta kikärter

500 g pasta

hackad persilja

1. Skala och hacka en halv gul lök. Fräs löken med olivolja i kastrull. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt de krossade tomaterna.

2. Låt allt koka upp och sedan sjuda sakta utan lock i 7-8 minuter. Smaka av med koncentrerad tomatpure, fond eller grönsakstärning, basilika, persilja, salt och vitpeppar.

3. Kikärter och kidneybönor kan antingen kokas och frysas eller köpas färdigkokta på burk. Blanda ned kikärter och kidneybönor i tomatsåsen och låt allt bli genomvarmt.

4. Lägg upp pasta och fördela tomatsåsen med kikärter och bönor över. Garnera med hackad persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!