Nyktert beslut

Övriga2007-01-25 00:00
Om två år går försöket med det så kallade alkolåsprojektet ut och då måste regeringen ta ställning till om det ska permanentas eller avslutas för gott. Ska man tro rapporterna i media så är det ett misslyckande och om beslutsfattarna också tror på dem så blir det väl ingen fortsättning.

Nästan hälften av dem som deltar i programmet misslyckas, har det hetat. Det låter ju nästan som ett fiasko, eller hur? Nu är förstås negativa rubriker journalistiskt mer frestande än positiva. Och vilken nyhetschef eller löpsedelsmakare hade nappat på den omvända rubriken: "över hälften av deltagarna i alkolåsprojektet lyckas"...?



Ändå är sanningen den att det inte finns någon annan etablerad behandlingsmetod för alkoholister som ger ett bättre resultat. I bästa fall brukar drygt 30 procent av deltagarna ta sig ur alkoholberoendet. Av dem som deltar i alkolåsprogrammet klarar sig 57 procent!

Alkolåsprojektet startades 1999 och går ut på att den som åkt fast för grovt rattfylleri (över 1,0 promille) och förlorat sitt körkort, erbjuds ett nytt - på vissa villkor.

Det handlar alltså inte om något vanligt körkort utan om ett så kallat villkorat körkort. Och villkoret är att han eller hon installerar ett alkolås i sin bil. Någon annan bil får sen heller inte användas. Alkolåset måste installeras av behörig personal och har en plomberad minnesenhet, som registrerar varje startförsök. Om föraren upprepade gånger misslyckas att starta bilen på grund av alkohol i utandningsluften avbryts programmet omedelbart och det villkorade körkortet dras in.

Utöver alkolåset i bilen måste föraren också genomgå regelbundna läkarundersökningar med så kallade alkoholmarkörer.

Programmet pågår i två år och kostar totalt cirka 50 000 kronor. Klarar man hela perioden utan anmärkningar får man tillbaka sitt ordinarie körkort. Det bör kanske också påpekas att den som deltar i projektet inte undslipper sitt "ordinarie" straff, det vill säga böter och eventuellt fängelse.



57 procent klarar sig alltså, och det är egentligen sensationellt bra.

Fast det finns förstås en baksida även på denna medalj. De 43 procent som misslyckas! Vart tar de vägen, de som ju uppenbart har de största alkoholproblemen? Och vart tar de 50 procent av alla dömda rattfyllerister vägen som inte ens bryr sig om att skaffa sig något nytt körkort? Den ruskiga sanningen är förstås att de flesta av dem fortsätter att köra bil, utan både körkort och professionell hjälp mot sitt missbruk. Du kan möta en av dem i trafiken redan i dag. Därför måste alkolåsprojektet förstås permanentas och vi måste också få ett beslut om alkolås i varenda bil.



Rolf Gildenlöw

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om