Nyheter från TT

AUDI. Det har nu gått åtta år sen Audi släppte nyheten som kom att bli rena rama kioskvältaren. Kort och gott döpt till TT! Och ingen har riktigt vågat ändra på den bilmodell som snabbt blev en ikon. Inte förrän nu. Dags för nyheter från TT!

Övriga2006-10-12 00:00
I dessa tider när snart sagt alla biltillverkare delar på samma grejer, designcheferna har gått i samma skola och formerna skapas i identiska vindtunnlar blir det förstås allt svårare att skapa bilmodeller som sticker ut och får betraktaren att tappa andan.

Och vi som skriver om bilar och vallfärdar till den ena nybilspresentationen efter den andra har insett att dessa "halleluja moments" blir allt mer sällsynta.

Jag var i alla fall med när Audi TT avtäcktes för första gången på bilsalongen i Frankfurt redan 1995 och jag kan lova att det gick ett sus genom den församlade presskåren. Men den färdiga bilen, skapad av Peter Schreyer, kom inte förrän tre år senare, 1998, och byggd på samma plattform som dåtidens VW Golf. Fast producerad i Ungern.

Det blev en braksucce. Att bilen redan första året drabbades av en seriI dessa tider när snart sagte svåra olyckor i höga hastigheter orsakade inte ens höjda ögonbryn hos de väntande i den växande kundkön. Konstruktörerna satte bara dit en liten spoiler på bakluckan så var problemet löst och bilen blev ännu hetare!

Spoilern avslöjar dig

Nu är alltså en ny Audi TT här (TT står för Touring Trophy) och även om allt är nytt, även plattformen, så går det inte att ta miste - det här är en Audi TT. Bara lite större, lite snyggare och lite stadigare att köra. Och spoilern på bakluckan fälls numera ut automatiskt. Fast aldrig i Sverige, om man är en hederlig bilförare. Den flippar nämligen inte upp förrän vid 120 km/t.

Det mesta av den nya karossens vikt utgörs av aluminium. Hade man använt enbart stål hade bilen blivit nästan 100 kg tyngre.

Även på insidan känner man igen sig från föregångaren. Alla de typiska TT-generna är klart identifierbara. Bortsett från den i nederkant avhuggna rattkransen. Skall väl påminna lite om en F1-ratt, fast här är det inte lika smart. I en F1-bil är ju styrningen växlad så att man som förare aldrig behöver vrida ratten ett fullt varv och dessutom sitter ju de flesta reglagen, inklusive växlingsknapparna, i ratten så att föraren kan behålla samma grepp genom hela racet. Det går ju inte här. I och med att du måste byta grepp vid kurvtagning kan det bli lite galet om rattkransen inte är rund.

Quattro kommer

Vår provbil är den enklaste versionen, med direktinsprutad 2-litersmotor på 200 hk (samma som i VW Golf GTI). Och med den motorn får man drivning enbart på framhjulen. Vill man ha fyrhjulsdrivning från svenska Haldex får man "på köpet" en V6-motor på 3,2 liter och 250 hk. Och då stiger priset med 61 000 kronor! Vikten stiger samtidigt med nästan 150 kg. Nöjer man sig med den fyrcylindriga maskinen men vill ha fyrhjulsdrivning ska man vila på hanen en stund - den kombinationen finns i pipeline och kommer efter årsskiftet.

Det vore naivt att förneka att Audi TT är en bil som är kul att köra. Vridstyvheten är 50 procent bättre än i gamla bilen, balansen är närmast idealisk, förarplatsen är med beröm godkänd och kvalitetskänslan känns nästan bedövande. Så visst finns det skäl att njuta bakom ratten. Audi visar också att det går att ersätta den hydrauliska servon med en elektromekanisk styrservo, utan att filtrera bort känslan i ratten.

På merutrustningslistan finns ingen DSG-växellåda men om du beställer S-Tronic för 24 500 kronor så får du just en sån. Audi använder numera bara ett annat namn än VW (och tar 10 000 kronor mer betalt för samma grejer). Det är alltså den geniala växellådan med dubbla kopplingar som vi lärde känna redan i gamla Audi TT och i nya Golf GTI.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om