Det är skillnad på gryta och gryta. En enkel vardagskalops, antingen den lagas av älg, nötkött eller vad man nu har tillgång till, kan tillåtas koka sönder något. Här är mörheten viktigare än utseendet.
Annat är det med söndagsgrytor. De bör innehålla tydliga köttbitar, hela bitar av rotsaker och vara toppad med allt från färska örtkryddor till stekt lök eller svamp. Och hur lyckas man med det, kan man fråga sig.
Tekniken är att förkoka köttet i buljong från tärning eller flytande fond. Koka köttet till dess det är lagom mört och ta upp det med hålslev alternativt sila av köttet i durkslag med kärl under som samlar upp den värdefulla buljongen. Sedan är det bara att koka rotsaker eller andra grönsaker i buljongen allt efter hårdhet.
Tuffa kryddor
Älgkött i små bitar, rotsaker av olika slag och med smaksättning av bland annat sweet chili och ingefära är en spännande variant av viltgryta. Kryddorna får oss att tänka på allt annat än den svenska storskogen, snarare asiatiska marknader där dofterna av kryddor kan kännas till och med i ögonen. Grytan bjuds med ris, gärna det utsökta basmatiriset som är en upplevelse i sig.Mörkt porteröl har en fantastisk förmåga att lyfta fram smaken hos mörkt kött. Alla som är förtjusta i vår svenska sjömansbiff förstår vad jag menar. Till sjömansbiffen ska det vara vanligt lageröl, ljust eller mörkt, men till älg bör man ladda på med tunga artilleriet och använda porteröl. Grytan innehåller i övrigt bara traditionella rotsaker vilket gör den prisvärd. Älg- och rotsaksgrytan serveras med kokt potatis alternativt potatispure efter fransk förebild. Där bjuds ofta fluffig så kallad potatispure till mustiga grytor. För att få den rätta konsistensen och smaken på potatispuren vispas den upp med kokande mjölk och klickar av smör. Nyttigt, nja, men det är i alla fall bättre än pommes frites.
Avslutningsvis ett mer sofistikerat sätt att laga älggryta. Här får grytbitarna koka i rött vin och mörk buljong. Det ger en kraftfull smak åt viltköttet och för att förhöja effekten lägger vi i bland annat färsk timjan.