Nya gryn i matlagningen
Grynmat. Förr var det korngryn och grötris som regerade på grynhyllan i svenska skafferier. I dag är det nya gryn som couscous och bulgur som tagit över. I grunden vete som förbehandlats för att förkorta koktiden till några minuter. Det låter som musik i stressade öron, eller hur?
600 g laxfile
1 citron till marinering
salt och vitpeppar
1 msk olivolja
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
blandad, riven sallad
1 kruka färsk timjan
1 citron till servering
1. Skär laxen i kuber med cirka tre centimeters sida. Vänd bitarna i olivolja. Krydda lätt med salt och vitpeppar samt pressa över saften från en citron. Låt stå och dra i 10 minuter.
2. Koka upp vatten till bulguren. Tillsätt kycklingfond och bulgurgryn när vattnet kokar. Sätt på lock och sjud sakta i cirka 8 minuter.
3. Stek laxen i medelvarm panna. Ofta räcker fettet från marinaden, annars får man tillsätta någon matsked extra under stekningen. Se till att bitarna får färg runt om.
4. Riv salladsblad av olika slag och färg. Bilda en grund med blad som täcker halva tallrikarna. Lägg bulgur som en grund på andra halvan och toppa med laxbitar. Garnera med färsk timjan och servera med citron.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!