Kanelbullar kan bakas på en mängd sätt. Grundprincipen är en jäsdeg som kavlas ut och kryddas med smör, socker och kanel. Stött eller mald kardemumma ger extra god smak åt bullarna, vilket tyvärr ofta glöms bort. Se till att fylla bullarna ordentligt så smakerna tydligt går fram. Sedan är det bara att snurra ihop bullarna och placera på plåt. Just det, snurra. Här ligger knepet som ger bullen ett proffsigt utseende. Skär den kavlade, fyllda och hopvikta degen i tre centimeter breda remsor. Ena änden av remsan hålls fast mot arbetsbänken medan man med den andra handen drar degen längs bänken. På så sätt rullas degen till en spiral som sedan viras ihop till en bulle. Hängde ni med? Det är inte så svårt som man kan tro att baka bullar på det professionella sättet utan pappersformar.
Bullar i form
Till butterkaka rullas degen på vanligt vis till snurror som placeras i smord form. Tänk på att bullarna jäser upp så lämna luft mellan rullarna. När kakan gräddats av och hunnit svalna kan den glaseras med florsocker som rörts ut med en halv matsked kallt vatten. Glasyren färgas solgul med karamellfärg, mest gul och någon droppe röd för ökat färgdjup.Om man nu inte vill baka bullar men unna sig något gott ändå kanske en krämig chokladkaka kan vara något. Kakan ska vara mjuk, seg och på gränsen till klistrig på samma gång. Som bäst smakar den helt nybakad och ännu ljummen, gärna med en klick vaniljglass eller vispad grädde till. Receptet innehåller mycket socker vilket kräver vaksamhet vid gräddningen. För lång tid i ugnen straffar sig ofelbart med en torr och alltför knäckig kaka. Efter en kvart i ugnen gör man säkrast att helt enkelt ta ut kakan och göra ett provstick. Torr och spröd på ytan men mjuk och seg inuti är idealet.
Hemlagad dajmkola
Fyllningen till dajm består av kola. Den ska vara något hårdare och knäckigare än vanlig kola. Tio minuter brukar vara lagom koktid. Det klassiska kolaprovet, det vill säga några droppar varm kola i ett glas med kallt vatten, avslöjar direkt om kolan är färdig. Går det att forma en kula med fingrarna är kolan klar. Bred ut den färdiga kolan till ett tunt lager på oljat smörpapper. När kolan stelnat täcks den av choklad och allt får stelna i kylskåp. Lämna inte kylskåpet utan bevakning. Här är stöldrisken rekordstor.Den som vill ha honung i kupan får finna sig att bli stungen
Arabiskt ordspråk
Recept:
Butterkaka med solglasyr
2 st.
75 g smör
2 dl standardmjölk
1/2 paket röd jäst (25 g)
1 nypa salt
3 msk strösocker
1 ägg
cirka 9 dl vetemjöl
Till fyllningen:
3 msk smör
2 msk strösocker
1 1/2 msk kanel
Dessutom:
1 ägg till pensling
hackad mandel
pärlsocker
Till glasyr:
1 dl florsocker
drygt 1/2 matsked vatten
röd och gul karamellfärg
1. Värm smör och mjölk till en degvätska med fingertemperatur, det vill säga cirka 37 grader.
2. Smula ett halvt paket jäst i en bunke och lös upp jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resterande degvätska, ett ägg, salt, strösocker och 6 dl vetemjöl. Resten av mjölet sparas till utbakningen. Blanda ihop och låt degen jäsa 45 minuter. Arbetet utförs lättast i matberedare.
3. Arbeta in resterande vetemjöl och tippa upp degen på lätt mjölat bakbord. Arbeta degen för hand någon minut och dela den i två delar.
4. Kavla ut till en rektangel. Bred på hälften av smöret från receptet (mängden som anges räcker till båda kakorna) samt krydda med hälften av kanelen och strösockret. Rulla ihop och skär rullen i 11-12 bitar som placeras ganska glest i en smord form med raka kanter. Lägg över bakduk och jäs 15-20 minuter.
5. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över hackad mandel och pärlsocker. Grädda i 200 graders ugn i cirka 20 minuter. Den färdiga kakan får kallna under bakduk.
6. Lös upp florsocker med en halv matsked vatten, eller något mer, så att sockret övergår till smidig glasyr. Färga den gul och avsluta med en eller ett par droppar röd karamellfärg för att få en djupare nyans. Ringla glasyren över kakan.
Riktiga kanelbullar
Ca 30-35 st.
Till grunddegen:
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 pkt röd jäst (50 g)
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
ca 1,3 l vetemjöl
Till fyllningen:
1 msk kardemummakärnor, stötta
2 msk kanel
1 dl strösocker
75 g smör
Till pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
1. Smält samman smör och mjölk till fingervarm degvätska. Smula och lös jästen i en bunke med lite av degvätskan. Därefter tillsätts all vätska, salt, socker och en liter vetemjöl.
2. Arbeta degen smidig, helst i maskin. När degen släpper degbunkens kanter vid bearbetning är den färdig att jäsas. Ibland kräver det att man tillsätter någon deciliter extra vetemjöl, men generellt gäller att snåla med mjöl för luftigare bröd. Täck med handduk och jäs till dubbel storlek, vilket tar en dryg halvtimme.
3. Arbeta den jästa degen i bunken någon minut innan den stjälps upp på bakbordet. Arbeta in resterande vetemjöl. Stjälp upp degen på arbetsbänken och dela den i två delar som i tur och ordning kavlas ut till rektanglar. Smöra degen och strö på socker, kanel och stött kardemumma (tänk på att receptet avser kryddor för två utbakningar). Vik degen dubbel på och skär i cirka tre centimeter breda strimlor.
4. Snurra ihop strimlorna alternativt rulla ihop dem och ställ i pappersformar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i 250 graders ugn cirka 8 till 10 minuter.
Krämig chokladkaka
1 kaka i 24 cm form
2 ägg
3 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g smält smör
1. Vispa ägg och socker ordentligt. Tillsätt vaniljsocker, mjöl och kakao. Rör ner smält smör och häll ut allt i smord ugnssäker form.
2. Grädda kakan 15-20 minuter i 175 graders ugn. Tiden varierar med val av form. För att göra rätt för namnet ska den vara torr på ytan med fortfarande kletig inuti, prova med sticka mot slutet för att undvika övergräddning.
3. Servera kladdkakan ljummen med vaniljglass.
Egen dajmkola
20 bitar
2 msk smör
2 msk ljus sirap
1 tsk kakao
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl mandel
200 g ljus blockchoklad
Dessutom:
matolja
smörpapper
1. Mal mandeln. Blanda smör, sirap, kakao och strösocker i kastrull. Sjuda sakta under omrörning i drygt 10 minuter.
2. Rör ner mandeln och sjud någon minut till.
3. Kontrollera att kolan är färdig genom att droppa lite massa i ett glas med kallt vatten. Provet ska bli något hårdare än kola, men inte mer. Om den är för lös får den stå på spisen en stund till.
4. Bred ut smeten på oljat smörpapper. Låt stelna och svalna.
5. Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något innan den fördelas över kolan.
6. Ställ kallt till dess chokladen hårdnar. Skär den chokladöverdragna kolan i bitar. Om man värmer kniven i hett vatten eller mot varm spisplatta går det lättare. (TT Spektra)
//bilder: 5