Nässlor - en svensk vårprimör
Nässlor är en välkommen primör efter vintern. Att vi senare under sommaren har andra åsikter om brännässlor är en annan historia. Nässlorna står för den stundande sommaren och just därför känns det extra roligt att kunna laga något av den första späda grönskan. Startskottet har gått. Nu är sommaren på väg.
Även ur den franska jorden spirar nässlor och uppenbart finns det en och annan fransk kock som försökt sig på att tillaga nässlorna. Resultatet blev kanske inte så lyckat, för i den franska kokbokslitteraturen avfärdar man nässlor med kommentaren "ätbart men inte mer".
Stuvade brännässlor
4 personer
1,5 liter färska nässlor
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 litet knippe gräslök
salt och peppar
1. Ta på handskar och plocka bort bladen från nässlorna. Stjälkarna används inte. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Kasta ner nässelbladen i det kokande vattnet och låt allt koka sakta i 10 minuter.
2. Slå upp nässlorna i durkslag och låt vattnet rinna av. Hacka nässelbladen fint antingen för hand eller i matberedare.
3. Sätt en kastrull på spisen och fräs samman smör och vetemjöl. Späd med mjölk och vatten samt lägg i en grönsaksbuljongtärning. Låt koka upp och sjud stuvningen i minst fem minuter.
4. Tillsätt de hackade nässlorna. Blanda även ner finhackad gräslök och smaka av med salt och peppar.
Bjud de stuvade nässlorna med stekt bratwurst eller annan god korv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!