När korven var fin mat

KORV. Lunchlåda på fina krogen? Jodå, det fanns en tid då lunchlådor var uppskattad mat på landets restauranger. Det handlade inte om några matlådor i ordets rätta bemärkelse, utan rätter med lokal- eller yrkesanknytning serverade på en djup, eldfast tallrik.

Övriga2008-04-10 00:00
Stockholm (TT Spektra) h

Rätternas samlingsnamn är lunchlådor, antingen de serverades till lunch eller någon annan tid på dygnet.

Själva tallriken kallades ägglåda och var gjord av tåligt porslin som till och med kunde ställas på en inte alltför varm platta. Tallriken klarade ugnsvärme, hade uppdragna kanter och ett par "öron" som gjorde att den kunde hanteras även när den var glödhet.

Lådor med korv

Det finns ett 50-tal dokumenterade lunchlådor med allt från korv till oxfile och lax. Merparten av lådorna har döps efter städer, geografiska områden eller olika yrken.

Här finns falulådor, skomakarelådor och järnvägslådor, bara för att nämna några. Här stannar vi vid de lådor som grundar sig på korv.

Sålde sig själva

Lådor har alltid varit en guldgruva för krögare. De serveras alltid med dubbla tallrikar, en kall undertallrik som gör att maten kan bäras ut och en het ägglåda eller djup tallrik ovanpå med själva maten.

Här har en och annan krögare sett sin chans och hittat på egna lådor för att bli av med rester. Men den som kan sin mathistoria vet exakt vad som ska finnas på respektive låda och här håller vi oss strikt till tre klassiker, och en påhittad.

Tre klassiker

Enköpinslåda är en traditionell rätt med stekt wienerkorv, lök och potatis. Rätten toppas med stekt ägg och en hög med raspad pepparrot. Förr odlades nästan hela landets behov av pepparrot kring just Enköping. Numera har pepparrotsodlingarna flyttat söderut till framför allt västkusten.

Falulåda innehåller inte helt överraskande falukorv i tärningar som steks tillsammans med hackad gul lök.

Snickarlåda innehåller även den falukorv, men här har korven stekts med bitar av potatis och lök ungefär som en pytt i panna.

Svårt att få tag i

Korv- och baconlådan med potatismos är undantaget som bekräftar regeln. Denna kryddiga korvlåda görs av blandade korvar, gärna med rejäl smak, och bacon som bryns och sjuds helt varma i kraftig oxfond.

Riktiga ägglådor, själva tallriken alltså, kan vara svåra att få tag på i dag, men hemma går det bra med djupa tallrikar för den som vill bjuda maten som man gjorde på de gamla stadshotellens tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om