Själva tallriken kallades ägglåda och var gjord av tåligt porslin som till och med kunde ställas på en inte alltför varm platta. Tallriken klarade ugnsvärme, hade uppdragna kanter och ett par "öron" som gjorde att den kunde hanteras även när den var glödhet.
Här finns falulådor, skomakarelådor och järnvägslådor, bara för att nämna några. Här stannar vi vid de lådor som grundar sig på korv.
Här har en och annan krögare sett sin chans och hittat på egna lådor för att bli av med rester. Men den som kan sin mathistoria vet exakt vad som ska finnas på respektive låda och här håller vi oss strikt till tre klassiker, och en påhittad.
Falulåda innehåller inte helt överraskande falukorv i tärningar som steks tillsammans med hackad gul lök.
Snickarlåda innehåller även den falukorv, men här har korven stekts med bitar av potatis och lök ungefär som en pytt i panna.
Riktiga ägglådor, själva tallriken alltså, kan vara svåra att få tag på i dag, men hemma går det bra med djupa tallrikar för den som vill bjuda maten som man gjorde på de gamla stadshotellens tid.