Mutation bakom manen

KANINRAS. Lejonhuvad kanin ser ut som en korsning mellan kanin och marsvin och är Sveriges nyaste ras.

Övriga2007-05-26 00:00
- Jag fastnade för den för att de ser så söta ut med sin långa hårman runt huvudet, säger Lotta Nilsson, som är uppfödare.

Då och då uppstår rykten om korsningar mellan olika djurarter - som att en katt och en hund fått ungar ihop. Men, som sagt, det är bara rykten. Närmare besläktade djur kan däremot korsa sig, som varg och hund, häst och åsna.

Men i det här fallet är det varken ett lejon eller marsvin som stått för manen, utan ett av naturens nycker. Precis så som många tamdjursraser har uppstått från början.

- Det är en mutation som man tagit vara på och avlat vidare på, säger Lotta Nilsson, kaninuppfödare som bland annat har lejonhuvade kaniner i sin kaningård.

Nyligen godkänd

Lejonhuvad kanin är den senast godkända kaninrasen i Sverige.

Den har visserligen funnits här ganska länge, men bara som sällskapsdjur. Och det är först sedan rasen blir godkänd som egen ras, som uppfödarna kan börja tävla med dem på utställningar.

Kaninutställningar är en stor hobby och den "morot" som gör att många kaninuppfödare engagerar sig i seriös kaninuppfödning.

- Tyvärr är det många uppfödare som tröttnat sedan den lejonhuvade rasen blivit godkänd. För det föds så många ungar med färger som inte är godkända för utställning, berättar Lotta Nilsson.

Fel färger

Som lilla Musse till exempel. Han är vit med en slags siamesteckning som inte är godkänd för utställning.

Men söt som ett sockerpiller, enligt undertecknads bedömning.

- Vi som avlar kaniner för att tävla med dem på utställningar tycker ju inte att det är så roligt att det föds en massa ungar som vi inte kan ställa ut. Då tröttnar man kanske, säger Lotta.

- Det finns så mycket färger långt bakåt i aveln som ploppar upp helt plötsligt. Därför är det svårt att styra vad det är man får, berättar hon.

Ursprungligen från England

Ursprungligen kommer den lejonhuvade kaninen från England, där den alltså lär ha uppstått efter en naturlig mutation. Det ger kaninen en man av långt hår runt huvudet, och även en kjol av hår nederst på kroppen. Kjolen bör dock försvinna när kaninen blir äldre. I alla fall om man vill vinna priser på tävlingar. Men många lejonhuvade har kvar den upp i vuxen ålder, eftersom man avlat på sådana kaniner för att man tyckt att det varit gulligt. Som gullig sällskapskanin spelar det ju ingen roll heller. Och Musse själv bryr sig nog mer om sina morötter än prisrosetterna.

<\c><\c><\c>Bild 1-2: Musse är en lejonhuvad kanin. Sveriges senaste godkända kaninras. Den långa lejonmanen runt huvudet lär ha uppstått genom en mutation någon gång i tiden.

Foto: Anna Lefvert



Bild 3-4: Musses teckning är inte godkänd för utställning. Trots att det finns ett mycket stort antal godkända färger och färgteckningar, föds de lejonhuvade kaninerna ofta med kombinationer och andra "fel" på sina färger.

Bild 5: Mysak är inte heller han godkänd för utställning. En vuxen lejonhuvad kanin får nämligen inte ha sin kjol av långt hår kvar.

Bild 6: "Jag föll för den långa hårmanen runt huvudet, och att de är så söta. Men att föda upp dem för utställning är inte lika lätt", säger Lotta Nilsson, kaninuppfödare.

Foto: Anna Lefvert

//bilder: 6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om