Varma skaldjur är ett kapitel för sig. Är skaldjuren redan kokade en gång förvandlas de snabbt till sega, trista snoddar om de värms en gång till. Alla som glömt en räkstuvning på spisen någon minut vet hur det blir. Smått och trist, ungefär som räkor på en lågprispizza.
För att klara uppgiften med äran i behåll måste man vara mycket försiktig med värmen. Koka sås eller stuvning utan skaldjur och avsluta med att vända ner dem, mer eller mindre på eftervärmen.
Billiga räkor från frysdisken gör sig bäst i pannor med god sås. Prova att koka en mustig paprikasås och vänd ner tinade räkor i sista stund. Servera pannan med ris och bjud gärna gott bröd till så man kan suga upp den goda såsen på ett snyggt sätt.
500 g skalade räkor
2 paprikor, gärna olika färger
2 msk smör
1 gul lök
1 msk vetemjöl
1 msk paprikapulver
2 dl grädde
1 1/2 dl torrt vitt vin eller vatten
salt och peppar
1. Skär paprikorna i mindre bitar. Skala och finhacka den gula löken. Fräs paprika och lök med smör i kastrull. Sänk värmen så det inte bränner.
2. Krydda med paprikapulver och pudra över vetemjöl. Rör om och häll över grädde och vin. Låt sjuda ett par minuter utan lock.
3. Vänd ner de skalade räkorna och låt allt bli genomvarmt men inte mer. Räkor, liksom andra skaldjur, som kokar blir små, torra och trista. Bjud räkpannan med ris, gott bröd och sallad.