Många reagerar över att det blivit modernt med småhundar i dag. Att hunden blivit en accessoar och ett sätt att visa tillhörlighet. Inget nytt under solen, inser den som börjar gräva i hundhistorien. Det har Anna-Lena Einarson, kulturskribent och utställningsansvarig för sommarens utställning på Huseby bruk utanför Växjö, gjort. Där firar man hela sommaren hundens år med en rad aktiviteter och utställningar på hundtema. Bland annat en utställning om mopsar.
- Mode med små hundar är inget nytt fenomen. Kring förra sekelskiftet var det jättemodernt med mopsar, och sedan har de kommit tillbaka i perioder, säger Anna-Lena Einarson.
Startade Kennelklubben
Fröken Florence Stephens som ägde och drev Huseby bruk till sin död 1979 hade ett speciellt förhållande till mopsar. Mopsen var en societetshund redan på 1700-talet. Mopsens rashistoria sträcker sig så långt som tvåtusen år tillbaka i tiden, och modet att ha mops spred sig så småningom även i samhällsskikten.Fröken Florence Stephens och hennes systrar var dock uppväxta med hundar av många olika raser. Under deras barndom i slutet av 1800-talet fanns såväl spaniels som stövare och retrievers i familjen, och hundarna betydde mycket för dem.
Florence syster Mary var senare med och startade Svenska Kennelklubben och var dessutom med och räddade raserna smålandsstövare och lapphund till eftervärlden.
Florence Stephens köpte sin första mops så sent som 1970. Hon köpte den av inredningsarkitekten Ragnar Ahlquist i Stockholm och gav den smeknamnet Tuttan.
Tuttan fick många avkommor som stannade i familjen och fröken Stephens blev så...betuttad i rasen... att hon kom att omge sig av en hel liten flock med mopsar. När Florence Stephens gick bort fyra år senare fanns inte mindre än sex sörjande mopsar kvar, som adopterades av frökens betjänt och som nu alla ligger begravda i herrgårdsparken.
Utställningen på Huseby bruk pågår till och med den 10 september.
Under sommaren kommer en rad hundaktiviteter att hållas på Huseby, bland annat hålls en mopsutställning.