Mer smak på fläskkarren

Ugnsstekt fläskkarre med gräddsås är gott men ingen mat som får smaklökarna att slå frivolter. Inte konstigt eftersom kryddningen ofta stannar vid salt och peppar. Här är en mer smaksatt variant på samma tema.

Övriga2007-01-25 00:00
Fläskkarre tar tid att steka men den sköter sig själv och kan med fördel stekas dagen innan. Kött och sås kryddas med plommon och ingefära. Köttet späckas på gammalt sätt med plommon som trycks in från båda sidor. Därefter gnids köttet in med mald ingefära, salt och vitpeppar. Såsen smaksätts med plommon och färsk ingefära som ger en mer intensiv smak än torka krydda. Samma sås kan för övrigt även serveras till helstekt fläskfile eller köttfärslimpa.

Fläskkarre med ingefärs- och plommonsås

4 personer

1 kg fläskkarre

10 katrinplommon

salt och vitpeppar

1/2 tsk mald ingefära

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl vatten

1 dl grädde

1 tsk konc. oxfond

10 katrinplommon

1 msk färskriven ingefära

salt och peppar

sojakulör

1. Stick in en smal kniv från båda kortsidorna på karren. Tryck in plommon så att karren får en kärna av plommon. Gnid in köttets utsida med salt, vitpeppar och mald ingefära. Stick in en stektermometer och lägg karren på ugnsfast fat. Stek i 175 graders ugn till termometern visar 82-83 grader. Det brukar ta cirka 1 1/2 timme.

2. Låt köttet vila en stund innan det skivas upp. Skölj ur formen med 4 dl vatten. Skala och finfördela ingefära samt katrinplommon i matberedaren med kniven monterad.

3. Fräs samman smör och mjöl i en kastrull. Späd med vätska från formen och grädde. Tillsätt oxfond, ingefära och plommon och sjud såsen fem minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och färga såsen med sojakulör. Det är en smaksak om man vill sila såsen innan servering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!