Mer kryddor i köttfärsen

FÄRSMAT. Fullmatade lindströmmare med ursprung från det ryska köket eller en fransk köttfärslimpa som får hela huset att dofta av örter och vitlök. Visst kan man få vanliga köttfärsrätter att smaka - om man vågar krydda!

Övriga2008-01-24 00:00
Stockholm (TT Spektra)Köttfärs som kryddas med bland annat hackade rödbetor och kapris och steks som pannbiffar går under namnet "biff à la Lindström". Det ger en mustig biff som har mycket gemensamt med råbiff och biff tartar med den skillnaden att här är biffen stekt före servering.

Vem som givit rätten sitt namn är en till stora delar olöst gåta. Det finns ett flertal lindströmmare som gör anspråk på fadersrollen. Den vanligaste historien kretsar kring kapten Henrik Lindström (1831-1910).

Han föddes, sitt svenskklingande namn till trots, i den tsarryska metropolen S:t Petersburg och kom sedermera att bosätta sig i Visby. Förutom sina militära uppdrag var han också rysk, fransk och spansk konsul i Visby.

År 1862 befann han sig tillfälligtvis i Kalmar där han tagit in på legendariska hotell Witt. Av någon anledning ville ha något som påminde honom om det ryska köket. Han sägs ha räknat upp vad han behövde för att inför en förvånad hovmästare sno ihop den första lindströmmaren som sedan skickades ut i köket för stekning.

Sant eller inte, men historien lever kvar.

Andra som tillskrivits äran att vara upphovsman till biffen är källarmästare C G Lindström som kring sekelskiftet drev restaurang "Den Gyldene Freden" i Stockholm. Ännu en Lindström var redaktör på tidningen "Nya Dagligt Allehanda" i Stockholm som påstås ha käkat samma biff redan till frukost.

Förr var det vanlig att rester av biff à la lindström serverades som parisersmörgås. Smörgåsrätten var en kaloririk sak med biffen på stekt vitt bröd toppad med stekt ägg.

Här tar vi upp den smått historiska rätten men bjuder den på rostat rågbröd och med en hög rucolasallad i en uppdaterad variant.

Köttfärs i ugn

Köttfärslimpa har fått ganska dåligt rykte i Sverige. Ofta smaklös och serverad med trist brunsås leder den tankarna till sjukhusens dietmat eller gamla förlegade minnesbilder av skolmat.

Fransk köttfärslimpa med mustig pepparsås är något helt annat. Lättlagat och framför allt supergott med dofter som fyller hela huset under tiden maten lagar sig själv i ugnen.

Samma sak med den amerikanska varianten på samma tema. Här är det selleri, örtkryddor och vitlök som piffar upp. Men sedan tar amerikanernas fantasi slut. Vanligtvis serveras den med överkokta grönsaker, potatismos och tomatsås.

Hoppar man över de amerikanska tillbehören är själva köttfärslimpan helt okej, inte minst kall som pålägg på lunchmackor med syltade grönsaker och rå lök. Kanske något att ta till sig inför vinterns behov av utflyktsmat i skidbackar och längdåkningsspår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!