Tisdag
Fiskpiccata med tomatsås och ris
Blanda fint riven ost med ägg, grädde, paprikapulver, salt och svartpeppar. Vänd benfria fiskfileer i vetemjöl och doppa dem sedan i ostsmeten. Stek på svag värme. Servera med ris, ärter och tomatsås. Rena festen.
Onsdag
Lammkotletter med rödvinssky och aromsmör
Koka rödvinssky (eller köp färdig) och blanda smör med persilja, timjan och vitlök. Stek lammkotletter ett par minuter på vardera sidan. Serveras med stekt potatis och lättkokta grönsaker. Supergott.
Torsdag
Fyllda kycklingfileer med parmaskinka, tomatsalsa och grönsaksris
Snitta kycklingfileerna i sidan och stick in en skiva parmaskinka. Tryck ihop, krydda med salt, peppar och rosmarin. Stek i medelvarm panna.
Koka samman krossade tomater från burk med koncentrerad kycklingfond, salt, en nypa socker, vitlök och vitpeppar. Koka ris som vanligt men blanda i finhackad grön paprika och röd lök i sista stund. Mamma mia!
Fredag
Sallad Nicoise
Gör en bädd av blandad sallad på tallrikar eller i stor salladsskål. Lägg på skivad, kall kokt potatis, lättkokta sockerärter, strimlad paprika, tunna skivor röd lök, tomater och hårdkokt ägg. Toppa med oliver, tonfisk och sardeller. Toppa med vitlöksvinägrett. Serveras med bröd. Sydfransk kultsallad.
Lördag
Pasta med fläskfile och paprika
Stek tunna skivor fläskfile, strimlad paprika och lök skuren i klyftor. Slå på krossade tomater, hackad persilja och koncentrerad kycklingfond. Koka ihop och smaka av med salt och svartpeppar. Serveras med nykokt pasta, gärna i olika färger. Snabb festmat.
Söndag
Citronpepparstekt laxsida med svamp och räkor
Putsa laxsidan fri från ben, hinnor och skinn. Pensla med smält smör. Krydda med salt och citronpeppar. Stek 25 minuter i 225 graders ugn. Skiva och stek champinjoner lätt. Blanda svampen med räkor och hackad dill i vitvinssås. Kokt potatis, sallad och citron serveras till. Festmat.
Bildtext: Festlig pasta. Pasta är festmat som inte kräver timmar i köket.
Foto: Dan Strandqvist
//bilder: 1