Med smak av det vilda

Viltkött. Vilt på riktigt eller beskedliga tamdjur som kryddats vilt. Hösten är en härlig tid med ett överflöd av bra råvaror.

Övriga2006-08-31 00:00
Sommarens värmebölja är ett minne blott och med ens börjar den svenska naturen visa sitt rätta jag med kalla vindar, klar luft och väder som kräver både tröja och jacka om man ska vistas ute.

Perfekta förutsättningar för svampplockning och jakt antingen man förlägger den till skog och mark eller till välsorterade affärers kyldiskar.

Allt viltkött är magert. Vid stekning av helt kött i ugn är det viktigt att man först bryner köttet runt om. På det viset försluts köttet och den köttsaft som finns stannar kvar. Under stekningen bör köttet ösas flitigt. Man kan också täcka det med en bit späck.

Men bind inte fast späcket utan lägg det löst ovanpå. Då är det lätt att peta bort mot slutet av stekningen så att köttet hinner få färg.

Viltfärser

Ett annat sätt att få köttet saftigt är att steka vid låg temperatur. Med termometer som visar när köttet är färdigt kan man gå ner till 125 graders ugnstemperatur. Vid så låg stektemperatur är det extra viktigt att köttet bryns först. Den efterföljande stekningen tar tid, men köttet blir både jämnstekt och mycket saftigt.

Köttfärs av vilt är magrare än normal nötfärs. För att pannbiffar och köttbullar inte ska bli för torra måste färsen blandas med fläskfärs. Men blanda med fläsk först vid tillagning. På det sättet slipper du ta upp frysutrymme med fläskfärs som trots allt kan köpas året runt. Den magra viltfärsen klarar sig dessutom längre om den får förbli vild så länge den är i frysen.

Älg, hjort eller rådjur som används till färs ger läckra köttbullar som kan serveras med gräddsås spetsad med ädelost. En inte alltför vanlig kombination, men som passar perfekt till det vilda. Andra bra smakförhöjare i viltsåser är gele, messmör och enbär.

Fyllda bakverk

Boucheer är små smördegsbakelser som fylls med stuvning eller annat gott. Utmärkt som förrätt till en höstmiddag. Som så mycket annat i matväg härstammar de från det franska köket. Att göra egna boucheer helt från grunden är lite väl överambitiöst. Satsa på frysta boucheer som bara behöver gräddas eller köp åtminstone färdig smördeg.

Boucheerna fylls med lax, svamp, skaldjur eller vad man tycker om. För att de ska bli riktigt goda grundar man med lite sallad i botten och slår lite örtkryddad stuvning i varje bakverk som grund. Här toppar vi bakverken med rökt lax och citron, kräftstjärtar och färska örter samt lökbrynta kantareller och rå rödlök. Boucheerna kan förberedas i god tid men vänta med fyllningen så länge som möjligt för att undvika att bakverken blir mjuka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!