Mättande tomatsoppa

Tomater, några potatisar och tre sorters lök är grunden för veckans vegetariska tomatsoppa.

Övriga2006-10-12 00:00
Förr var det vanligt att ha kokt ris i tomatsoppor, mest för att göra dem mer mättande. Potatisarna har samma funktion, men eftersom de passeras "försvinner" de i soppan.

Det här receptet på tomatsoppa har den fördelen att man slipper skålla tomaterna. Mosa och koka sedan solmogna tomater med lök och grönsaksbuljong.

Tomatsoppa

4 personer

750 g solmogna tomater

4 potatisar

1 gul lök

1 purjolök

1 liter grönsaksbuljong

1 vitlöksklyfta

1 1/2 msk tomatpure

2 msk olivolja

salt och vitpeppar



1. Skala och dela potatisarna i bitar. Skala och grovhacka den gula löken. Skölj och finstrimla purjolöken. Krossa tomaterna i en bunke.

2. Fräs gul lök, nästan all purjolök och olivolja i en stor kastrull. Lägg i potatisbitarna och slå i de krossade tomaterna med spad och allt. Pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra lätt.

3. Låt soppgrunden sjuda några minuter innan 1 liter grönsaksbuljong tillsätts. Därefter får soppan sjuda mycket sakta i 30 minuter innan den körs slät med mixerstav alternativt passeras. Smaka av den färdiga soppan med en klick koncentrerad tomatpure.

Servera gärna med små, stekta brödtärningar och strimlad purjolök på varje portion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!