Mättande höstpaj med svamp

Höstens sista trattkantareller eller svamp plockad i affären ger god och höstinspirerad pajfyllning. Och blanda gärna in lite grahamsmjöl i pajdegen för extra frasigt skal.

Övriga2007-10-25 00:00
Pajdeg som kavlas på mjölat bakbord blir sprödare och godare än deg som bara trycks ut i formen. Degen är skör, vilket gör att den kan spricka vid hanteringen, men eftersom pajen ska fyllas kommer eventuella sprickor aldrig att synas.

Blandad svamp är utmärkt råvara för fyllning av pajskal. Blandad svamp kan även plockas i affären, exempelvis champinjon, shitake och portabello.

Svamp- och rotsakspaj

5-6 personer

Till degen:

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

125 g margarin

2 msk vatten

Till fyllningen:

200 g svamp, gärna blandade sorter

100 g broccoli

1 liten gul lök

1 stor morot

1 bit rotselleri, ca 50 g

1/2 tsk timjan

salt och vitpeppar

3 dl gräddmjölk

4 ägg

1 dl riven ost

1 tärning grönsaksbuljong

margarin till stekning

1. Mät upp ingredienserna till degen. Dela margarinet i bitar och lägg i matberedaren. Tillsätt mjöl och kör ihop till grynig massa. Avsluta med iskallt vatten. Kavla ut degen på mjölat bord och klä en pajform. Ställ in formen en halvtimme i kylskåp innan den naggas i botten och förgräddas 12 minuter i 225 graders ugn.

2. Ansa och hacka svampen grovt. Skala och finhacka en gul lök. Stek svamp och lök ett par minuter.

Skala och riv morot och rotselleri på grova skivan i matberedaren. Förkoka broccolin och låt den rinna av på handduk innan den delas i mindre bitar.

3. Vispa upp ägg, gräddmjölk och riven ost. Krydda med buljongtärning, timjan, salt och peppar. Fyll det förgräddade pajskalet med svamp, rivna rotsaker och broccoli. Slå på ägg- och gräddblandningen och grädda pajen färdig, cirka 30 minuter i 225 graders ugn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!