Gräddsås är standard till skinkstek. För att få extra sting i såsen tillsätts calvados i sista stund. Calvados är sprit gjord på äpplen och smaken är het och intensiv. En skvätt koncentrerad äppeljuice bidrar också med fin äppelsmak. Vill man inte använda sprit går det bra att smaksätta med juice.
Fläsk med äpplen och lök
Stekt, rimmat fläsk med löksås är en klassiker i den svenska husmanskosten som överlevt de flesta mattrender. "Äpplefläsk" har inte klarat sig lika bra, men faktum är att denna typiska sensommarrätt smakar minst lika gott. Här får lök och några syrliga äpplen göra sällskap i pannan. Lök och frukt steks på gammalt vis i det fett som blir kvar efter det att fläsket stekts.Äpplefläsk ska, traditionsenligt, serveras med nykokt skalpotatis. Så här års räcker det med att borsta potatisarna. Det tunna skal som hunnit bildas på potatisen behöver inte skalas bort utan kan ätas utan problem.