Här poängteras att ungefär 75 procent av den tid det tar att måla om huset går åt till det viktiga underarbetet och bara 25 procent till själva målningen. Ett noggrant förarbete är a och o för att man ska slippa måla om huset igen redan efter ett par år.
En ordentlig rengöring av fasaden före målning är viktigt. Ärligt talat, hur ofta har du tvättat ditt hus sedan förra ommålningen? Många glömmer bort vikten av att hålla fasaden fri från alg-och mögelpåväxt som orsakas av sporer som finns i luften.
Tvätta fasaden regelbundet
SVEFF rekommenderar att man kontinuerligt tvättar fasaden ren från mögel-eller algpåväxt. Ett tips är att dela in huset i olika partier och se över en del i taget. Det är dock skillnad mellan ytmögel och röta. Ytmögel gör att huset ser fult ut men det skadar det inte. Röta däremot, är när träet angrips och bryts ner av rötsvamp som förstör fasaden. Ett väl utfört målningsarbete skyddar mot röta men man kan aldrig helt skydda mot ytbeväxning.Mycket att välja på
Akrylatfärg, oljefärg, alkydoljefärg, linoljefärg, lasyr, täcklasyr ... Att välja täckfärg är inte lätt, särskilt om huset aldrig tidigare varit målat och alla alternativ står öppna. Målar man däremot om huset måste man ta reda på vilken färg som tidigare använts.Väderleken är målarens värsta, eller bästa, vän. Kall och fuktig väderlek gör att risken ökar för att fasaden krackelerar, angrips av mögel och alger eller får matta fläckar, alltför solheta ytor kan ge "blåsor" i färgen.
Om detta och mycket annat värdefullt inför husmålningen kan du läsa i broschyren som också innehåller råd om vad man ska tänka på om man väljer att anlita ett professioneltl måleri istället för att måla själv.